Събития

600 хил. са посетили музея с восъчните фигури във Велико Търново

   


Трендът с музеи „ала Мадам Тюсо“ наложи Велико Търново още преди 10 г. като иновативна форма да се възприеме историята чрез потапяне в епохата и преживяване. Така за 10 години Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ се превърна в най-посещаваната туристическа атракция след Царевец, видяна от 600 000 българи и чужденци. Сега могат да се видят 65 восъчни фигури и 15 сцени.

Идеята се ражда още едно десетилетие по-рано, когато кметът Даниел Панов подготвя концепция, с която кандидатства за шеф на местния туризъм. Представял си музея със средновековните фигури на царе, боляри, иконописци и сцените на славни победи на Асеневци да е ситуиран в импозантната сграда на Окръжния народен съвет срещу портите на Царевец. След поредица смени на собственици през годините красивата сграда и днес пустее и се руши, но пък с европейските пари проектът за музея се реализира в помещения на административна сграда наблизо.

“Не успях да я реализирам, докато бях управител, но съм щастлив, че можах да го открия като кмет. Една сграда, в която двата етажа бяха затворени, оживя и може да носи не само прослава на Велико Търново, но и да развива туризма”, казва Панов.

След откриването през март 2013 г. се виеха дълги опашки от любопитни да видят скулптурата на Калоян на кон, а пред него - пленения император Балдуин Фландърски. Голям интерес предизвикват коронясването на Калоян, надзъртането в тронната зала на Иван Асен II. Автор на концепцията за представяне на историческите личности е скулптoрът Борис Борисов.

Посетителският център съдържаше 28 пластични фигури, разположени на два етажа, но те далеч не изчерпваха всички важни моменти от двувековния столичен период на Търновград. Закономерно успешната идея за представяне на величието на Второто българско царство претърпя развитие и Търново добави още изящни персонажи и въздействащи сцени в разширението на музея. С 1,4 милиона лв., осигурени от Европа, и с нисколихвен кредит бившите кабинети на шефа на Регионалния исторически музей и екипа му се превърнаха в нови експозиционни зали с още 37 пластични фигури, сякаш оживели от страниците на средновековието. Сега скулптурите са общо 65, а сцените 15.

Те показват славните битки, но и ежедневния бит и духовността на онези времена. “Успешно финализираме надграждането на един успешен проект, който има за цел да даде нов тласък в развитието на културния туризъм”, коментира Даниел Панов на откриването на новата част през април. Той благодари на целия екип, на скулптора Борис Борисов, на изпълнителите на дейностите по проекта.

Година и 4 месеца били нужни на Борис Борисов и екипа му да изваят като живи 37-те скулптури. “Стремихме се да уловим състоянието, чувството, психологията на персонажите, за да може те да оживеят в композициите”, каза Борисов. Започва се от главата, която се моделира от глина, след това се правят калъпи и се отлива от силикон, а тялото - от акрилна смола.

Косите, веждите и брадите са истински, набождат се косъм по косъм. За очите се ползват очни протези, където се виждат зъби - също. Сцените и персонажите не претендират за тотална историческа достоверност, но все пак се базират на реални факти. Консултирани са с местни историци и археолози - проф. Хитко Вачев, д-р Иван Църов и др. Целта им е да въведат хората като усещане и дух в една друга епоха”, допълва творецът. Той вече имал запитвания за направата на подобни музеи в страната.

Откакто бе отворена обновената експозиция, пред входа на Мултимедийния посетителски център “Царевград Търнов" е стълпотворение, основно от групи ученици, на екскурзия до Царевец.

Победата на цар Иван Асен II при Клокотница, защитата на Търновград, Четвероевангелието на цар Иван Александър, сцени с Йоан Кукузел и Патриарх Евтимий, пресъздаване на средновековен пазар са само част от атракциите, които великотърновци и гостите могат да видят. От местната управа вече мислят за по-нататъшното дигитално надграждане на популярната експозиция.