Новини Транспорт

Франция регистрира рекордни пътувания с влак през лятото

   
Франция регистрира рекордни пътувания с влак през лятото

Във Франция през лятото са осъществени повече пътувания с влак, отколкото когато и било преди това, според служители от транспортния сектор, цитирани от ДПА. През юли и август 24 милиона души са пътували с вътрешните влакове на дълги разстояния, а 6 милиона - с международните. Това е увеличение с 4 на сто спрямо миналото лято, според френския жп оператор SNCF. През лятото се е наложило да бъдат пуснати стотици допълнителни влакове, заяви пред „Франс енфо“ министърът на транспорта Клеман Бон. „Това ни позволи да подобрим рекорда, поставен миналата година“, каза той, цитиран от БТА.

Особено търсени са били влаковете до морето, Алпите, Великобритания и Испания. Ползването на нощни влакове се е увеличило с 15 на сто, а регионалният трафик е нараснал с 10 процента. SNCF посочва, че повечето пътници са запазили билети предварително, като половината от билетите за дълги разстояния са били продадени на цена под 45 евро, а около 40 на сто от високоскоростните влакове TGV са били запълнени до краен предел.

Броят на местата във влаковете, пътуващи на дълги разстояния, се очаква да расте плавно, а за 2025 г. SNCF готви сериозно увеличение като модернизира влаковите си наличности. Френският оператор вече е поръчал 115 нови високоскоростни влакове от модела TGV-M, които разполагат с една пета места повече от сегашните. Освен това експлоатационният живот на някои от сега ползваните Те Же Ве-та ще бъде удължен с 3 до 10 години.