Събития

Силата на хората идва с КвАРТал Фестивал 2023

   


„Сега повече от всякога е важно да говорим за силата на гражданското общество и това, че промяната я правим ние, гражданите и нашият глас може да бъде силен“. С тази заявка на организаторите идва и осмото издание на градския КвАРТал Фестивал 2023: „Силата на хората“, провеждащ се в КвАРТал - стара София или стария еврейски квартал между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“. Събитието ще се проведе от 15 до 17 септември.

Снимка: КвАРТал Фестивал

Културата може да променя градската среда.

Това е притегателна сила, която възвръща духа на стария бохемски квартал с музика, танци, изкуство, работилници, пешеходни зони и турове из старите къщи, разказващи истории, които ще накарат хилядите посетители да се изгубят сред малките улички на стария квартал. Тази година КвАРТал Фестивал е разделен на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата на трите дни:

  • архитектурно наследство
  • зелен квартал
  • общности / езикът на омразата
  • достъпност
  • пешеходни зони и градски инициативи
  • "избери българското" - търговци и производители

По време на фестивала ще говорим за красотата и ценностите на архитектурното наследство, ще видим много изложби, посветени на изчезващите детайли на старите къщи, за да ги обикнем наново.

Снимка: КвАРТал Фестивал

Ще имате възможност да надникнете в реновирани сгради от различни епохи, а от техните градини ще се носи музика. Ще гледате на живо създаването на цял графит върху калкан от гост артисти от над двайсет държави от цял свят, съвместен проект с ООН и комисариата за бежанците.

На 17 септември в старото транспортно депо с изглед към цяла София ще е и големият Форум „Клуб Мисъл“, на който с граждани, политици и експерти, ще обсъждат възможни бъдещи сценарии за една по-добра градска среда.

Историята около стара София, къщите от различни епохи и стария бохемски дух на района, докъдето е стигала улица „Търговска“, носи безусловен отпечатък в историята и времето на града, а фестивалът се превърна в един от най-търсените за последните години.

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2023.