Новини Събития

Находчивият начин, по който в Майорка се опитват да държат туристите надалеч

   
Находчивият начин, по който в Майорка се опитват да държат туристите надалеч

На редица емблематични европейски дестинации им се налага да се борят с неблагоприятните ефекти от свръхтуризма, като на някои места, като Венеция, бяха въведени входни такси, а пък в Атина туристите трябва да си резервират посещение на Акропола.

На испанския остров Майорка едно дръзко движение привлича световното внимание заради своя уникален и противоречив подход към това да държи туристите далече от своите лазурни води и зашеметяващи крайбрежия.

Изправени пред вероятността да изгубят своя рай заради постоянно увеличаващия се брой туристи, местни активисти, известни като Caterva, заеха новаторска позиция срещу това посегателство.

В основата на тяхната кампания са фалшивите предупредителни табели, поставяни на някои от най-популярните плажове в Майорка.

На пръв поглед обикновени за минувачите, тези табели носят притеснителни послания на английски език, като “опасни медузи”, “падащи камъни ”или “плуването забранено.”

Находчивостта на този подход обаче се криe в двойственото послание, като скрит текст на каталунски отдолу под тези предупреждения разкрива истинското намерение.

Докато туристите са карани да вярват, че са изправени пред физически заплахи, местните, които разчитат тези тайни послания, биват посрещнати от дръзки изявления, като “проблемът не са падащите камъни, а масовият туризъм” или пък забавната бележка, че плажът е “отворен, но не и за чужденци и медузи.”

 

Подривни, но брилянтни, тези кодирани съобщения разкриват действителната опасност – нахлуването на масовия туризъм. През 2022 г. Балеарските острови са привлекли над 16 милиона посетители, като броят на туристите в Майорка само през август надхвърля този на населението на острова.

Някои прогнози сочат, че тази година броят на туристите може да е още по-голям.

По време на летния сезон опашките за достъп до най-добрите плажове в Майорка и споровете за шезлонги напомнят повече за бойно поле, отколкото за ваканционен рай. Въпреки всичко, не само борбата за крайбрежни имоти е нещото, което предизвиква безпокойство.

Майорка и нейните посестрими острови се борят отдавна срещу грубото поведение на туристите по време на подхранваните от алкохол веселби и хаотичните последствия от буйните посетители.

Местните власти са въвели строги мерки, които варират от забрана за пушене на плажовете до ограничаване на броя на алкохолните напитки в all-inclusive пакетите, които туристите могат да си купуват. Въпреки всичко, вълната от свръхтуризъм се оказва трудна за ограничаване.

Намерението на Caterva е да „отвори очите“ на местните жители по отношение на неотложността на ситуацията и да обърне вълната срещу неконтролирания туризъм.

В пост в социалните медии от организацията казват, че кампанията се осъществява с малко хумор в отговор на la #massificació turística (което се превежда като “масовизиранието на туризма).

Кампанията предизвика ожесточени дебати в Майорка и не само там. Нейни критици твърдят, че подобни тактики петнят имиджа на острова, докато подкрепящи я аплодират активистите заради нетрадиционния, но оказващ въздействие подход.

Същността на въпроса е деликатният баланс между икономическите ползи от туризма и опазването на естествената красота на Майорка.

Докато движението набира сила, новаторският подход на Caterva накара местните власти да се задействат. Вече се работи по предложения за въвеждането на квоти за туристи и инициативи за насърчаване на практики за отговорно поведение по време на почивка.