Новини Хотели

СПА туризмът у нас бележи 12% ръст

   
СПА туризмът у нас бележи 12% ръст

„Изключително голямо е значението на спа туризма и здравния туризъм за туристическата индустрия. Той е приоритет за развитието на туризма, особено с такъв партньор като Българската асоциация за спа туризъм.  Действително работим за това да развиваме освен морския и зимния туризъм и специализираните видове туризъм, защото само така бихме могли да направим нашата туристическа дестинация България целогодишна. Това е предвидено и в маркетинговите активности, които следват оттук нататък за подготовката на зимния сезон. А и се подготовката на следващия летен сезон. Както знаете в рамките на Стратегията за устойчиво развитие на туризма в Република България има и по-малка, както я наричаме, Стратегия за здравния туризъм, което би трябвало да докаже, че Министерство на туризма гледа изключително сериозно на развитието на този вид туризъм като на приоритет“, каза заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Тя присъства на официалното откриване на Десетия годишен кКонгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм(BUBSPA), който се провежда днес и утре в Пампорово, под мотото „Нарастващия потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България“ и се осъществява под патронажа на Министъра на туризма и в партньорство с община Чепеларе и Европейската СПА Асоциация.

Събитието се определя като най-важното за Медикъл/СПА и СПА сектора в България. По традиция, участие в Конгреса ще вземат водещи специалисти и експерти от Европа и България в СПА и балнео сектора.

„Всички очакваме здравния туризъм да се развива от едно министерство, а истината е, че ние зависим от Министерство на околна среда и водите, Министерство на здравеопазването, Министерство на регионалното развитие, Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика. Министерството на туризма си върши работата, там има устойчиво развитие независимо кой е министър. Те разбират важността, особено в ситуации на климатични промени, че България има шанса да се препозиционира и да излезе напред заради климата си. Затова сме именно тук - Пампорово празнува 90 години, възникнало е като климатичен курорт. Отбелязват се и 60 години Чепеларе – курорт с национално значение, като климатичен курорт. Минералните води плюс добър климат е нещото, което България може да извади напред, защото на територията на цялата страна можем да развиваме устойчиви форми на туризъм, които надграждат всички съществуващи форми на туризъм. Затова обаче е необходимо да бъде сложен като приоритет здравният туризъм и въобще туризма като цяло. За мое най-голямо съжаление туризма не присъства в Плана за устойчивост и възстановяване като подпомагане. Този сектор е изтърван. Нямаме никаква подкрепа, общините нямат никаква подкрепа за саниране на тръби, чешми, води, инфраструктура свързана с това. И реално хората си мият колите с минералната вода“, каза д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и вицепрезидент на Европейската спа асоциация.

Тя заяви, че времето на Ковид пандемията е показало, че най-устойчивата форма на туризъм е здравният туризъм, защото Медикал спа центровете не са затворили врати в почти цяла Европа. „България беше много добър пример. Тук специално ще благодаря на главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, който заедно със заместник министър Георгиева бяха в работната група и  разработихме система, в която Медика спа центровете да не затворят, тъй като хората имаха нужда от тях. Но България пък и беше единствената страна от региона,  която не подпомогна здравно осигурените си хора да ползват здравните си осигуровки в именно тези курорти в този период за разлика от Сърбия, Литва, Румъния, които имаха целеви програми“, каза д-р Кацарова.

Заместник министър Георгиева съобщи, че от 1 юни до 31 август т.г. са отбелязани 3 милиона и 800 000 регистрации на туристи в нашата страна. „Това е по отношение на летния сезон. Те не са само по морето, има и във вътрешността на страната, което нас изключително много ми радва като тенденция А що се отнася до спа туристите, където наистина преобладават българските туристи, от началото на годината до 20 август те са 720 000, което е ръст от 12 % спрямо същия период на миналата година. Това означава, че и българина припознава този вид услуги, освен нашите гости от съседните страни, Израел, Германия и Великобритания.“, отбеляза Георгиева. Тя заяви, че се надява Министерството на туризма, заедно с местната власт и туристическия бизнес да наложат този вид туризъм, така че портфолиото на България като предлагане да стане още по-богато.

Георгиева заяви, че има какво да се желае по отношение на доброто взаимодействие между институциите.„ Много разчитаме на това и Министерство на здравеопазването да ни подкрепи, защото има какво да се направи и по отношение на специфичния медицински туризъм като част от здравния туризъм. По-добре да се използват даденостите на България, така че да можем да приемаме туристи. Това което правим с помощта на Българския съюз за балнеология и спа – договора с частните немски здравни каси, да бъде постигнато и с други държави“, каза Георгиева.

 Тя отбеляза, че има четири хотела в страната, които директно използват тази възможност, която е от полза както за бизнеса, така и за държавата, като популярност на туристическата дестинация.

„Спа хотелите бележат най-добрата средна заетост. В годишен план започва от 40 до 80 процента средно годишна заетост.  И това е в полза на всички българи, тъй като спа туризма ползва ресурса на природата и в места, които са и слабо икономически развити. И по този начин развиваме и винопроизводството и зеленчукопроизводството и т.н., което реално е и бъдещето – органик храната, с която България се гордее“, каза д-р Кацарова. Тя отбеляза Павел Баня, Баня, Разложко, Огняново, Гоце Делчевско и други дестинации в страната като пример за това.

И заяви, че е щастлива, че работи с кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев, тъй като сформирания от него Консултативен съвет е сложил като приоритет климатолечението и съответно средствата, които се събират от курортна такса се инвестират в събития и рекламни кампании за промотиране на климатолечението и спорта. 

Ирена Георгиева от Пампорово: Спа туризмът бележи 12% ръст

Тази година в програмата на Конгреса са включени актуални теми, свързани с нарастващия потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации. Основен акцент ще бъде поставен върху политиките на Европа за подпомагане възстановяването на европейските граждани, прекарали COVID19 и отново ще насочи вниманието към ролята на българските климатолечебни и балнео-климатични курорти за подобряване здравния  статус на населението ни.

Община Чепеларе е естествен домакин за дискусия за развитието на здравния туризъм в бранша, тъй като развива стратегията си  „Зеленото сърце на България”, която има за цел да възроди региона като център за климатолечение, заради отрицателната йонизация на въздуха. Дестинацията има вековни традиции в климатолечението.

„През септември тази година отбелязваме 90-годишнината на к.к. Пампорово. Чудесно е, че се съчетава и с юбилейният конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм“, отбеляза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

„През последните две години започнахме сериозно да работим за налагането на Пампорово като целогодишна дестинация чрез климатолечението. Направихме специални програми, които са базирани на биоенергията на околната среда. Ще продължим да работим в тази посока, заедно с Община Чепеларе,  да развиваме тази кауза, тя е нашето бъдеще“, каза изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков.