Анализи Новини

Карта разкрива най-популярната забележителност в (почти) всяка страна в света

   
Карта разкрива най-популярната забележителност в (почти) всяка страна в света

Светът е пълен с наистина удивителни места и обекти. Ако онемявате пред зашеметяващите природни пейзажи, вероятно се сещате за планината Фуджи и водопада Виктория. Предпочитате обекти, създадени от човека? Тогава в мисълта ви се появяват Айфеловата кула, Мачу Пикчу, Саграда Фамилия... списъкът е дълъг.

Но кои забележителности всички ние харесваме най-много? Доставчикът на застраховки при пътуване AllClear има отговор. Те са направили изводите си въз основа на броя на прегледите на всяка забележителност в Уикипедия и са ги събрали в тази карта.

Снимка: allcleartravel.co.uk

Освен това от AllClear са събрали най-посещаваните забележителности в света, за да съставят списък с първите седем, които смело обявяват за новите седем чудеса на света.

В целия свят забележителността, която е най-търсена в Уикипедия, е невероятният Тадж Махал в Индия. Създаден през XVII век, дворецът се смята за най-великата част от индоислямската архитектура, която някога е била построена, и е събрал повече от 28 милиона прегледа на страници.

Снимка: iStock by Getty Images

На второ място по популярност е най-високата сграда в света - Бурдж Халифа в ОАЕ. С над 23 милиона прегледа на страници, според AllClear, този небостъргач в Дубай се извисява над останалите небостъргачи в света, дори когато става въпрос за прегледи в Уикипедия.

Снимка: iStock by Getty Images

На трето място е Еверест. Най-високата планина в света - Хималаите, се намира на границата между Китай и Непал и годишно се изкачва от около 800 души. Страницата на Еверест в Уикипедия е разглеждана 22 милиона пъти.

Снимка: iStock by Getty Images

Статуята на свободата в САЩ с 19 млн. преглеждания и Великата китайска стена със 17 млн. преглеждания съставляват останалата част от челната петица. На шесто място се нарежда Айфеловата кула с почти 17 млн. преглеждания, а на седмо - Мачу Пикчу с над 14 милиона. Тук са представени всички най-популярни забележителности в света, илюстрирани по отделните континенти.

Снимка: allcleartravel.co.uk

На европейския континент има множество вълнуващи забележителности, от които можете да избирате, ако искате да посетите нещо наистина вдъхновяващо. Списъкът включва само три съвременни архитектурни обекта (Айфеловата кула във Франция, телевизионната кула в Талин в Естония и казиното в Монте Карло в Монако), докато по-голямата част са културни или исторически обекти - включително впечатляващата Саграда Фамилия в Испания, замъкът Бран в Румъния и зашеметяващият дворец Шьонбрун в Австрия. Древни руини като Колизеума в Италия също попадат в списъка, както и природни чудеса като Матерхорн в Швейцария и живописното Охридско езеро в Северрна Македония.