Новини Събития

Зарица Динкова: По-добрата свързаност между България и Турция означава повече туристи

   
Зарица Динкова: По-добрата свързаност между България и Турция означава повече туристи

Популяризирането на България като целогодишна дестинация сред турските туристически потребители е сред приоритетите на Министерството на туризма. Това заяви министър Зарица Динкова по време на двустранната среща с министъра на културата и туризма на Турция – Мехмед Нури Ерсой, която се провежда в Истанбул. 

“България притежава цялата палитра от сезони и преживявания, необходими за най-висококачествен туризъм. Ние изключително много се гордеем с богатото си културно наследство, което е третото най-голямо в Европа. Устойчивият културен туризъм е жизненоважна част от регионалните стратегии за развитие.”, отбеляза министър Динкова. 

През последните години България води успешен диалог с турските представители в областта на транспорта, отделни превозвачи и летищни оператори, за да се подобритранспортната свързаност между двете държави. Министър Динкова изрази увереност, че съвсем скоро ще бъде разкрита редовна самолетна линия между летище „Сабиха Гьокчен“ и летище „София“. “Без съмнение добратасвързаност означава стабилност.”, подчерта министърДинкова. По последните данни за първото шестмесечие на 2023 г. броят на турски туристи посетили България е нараснал със 16% спрямо предковидната 2019 г. 

Повишаването на транспортната свързаност е изключително важна и за Турция, отбеляза и министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой. Той изрази задоволството си от приключилите дейности по разширяването на капацитета на ГКПП “Капитан Андреево”.

”Увеличаването на полетите на български авиолинии ще допринесе за по-големия туристопоток. При наличието на каквито и да е искания от българска страна в тази посока, поемам ангажимент лично да се заема с тях”, заяви министър Ерсой. 

Двустранната среща между министрите на туризма на България и Турция е част от официалното посещение на министър Зарица Динкова в Истанбул. Повод за визитата е откриването на 4-ата сесия на българо-турския Комитет по туризъм. В делегацията, водена от министър Динкова, участват представили на българския туристически бизнес - Съюз на туристически бизнес-Банско, "Пампорово" АД, "Албена" АД, "Сънтурс БГ", Обединение "Бъдеще за туризма". По време на Комитета участниците ще се включат в дискусиите заедно със своите турски колеги.