Анализи Транспорт

Летищата в Бургас и Варна отчитат над 800 000 пътници през август

   
Летищата в Бургас и Варна отчитат над 800 000 пътници през август
Летище Варна посреща все по-малко британски туристи
  Мирослав Иванов

Летищата в Бургас и Варна отчитат над 800 000 пътници през август, който е най-силният месец от летния сезон. Това съобщиха за TravelNews от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Летище Бургас отбелязва 8% ръст на пътниците през август в сравнение със същия период на миналата година. Пристигнали са 527 000 туристи, показват данните. Обслужени са 3344 самолета, което е само с 4% повече от 2022 г.

Летище Варна отбелязва ръст от 19% за август спрямо миналата година, като е посрещнало 304 000 пътници, което обаче е далеч от нивата на южната аерогара. Обслужени са 2062 самолета, което е с 16% повече в сравнение с август 2022 г.

Данните показват увеличение в броя обслужени пътници и на двете летища, в сравнение със същия месец на миналата година, като на Летище Бургас и през този месец са обслужени над половин милион пътници, въпреки продължаващата липса на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна. От „Фрапорт“ посочват, че остават сумарно и за двете летища все още под нивата от 2019 г., преди пандемията.

Полша е най-големият пазар през тази година за летищата в Бургас и Варна, като изпреварва Германия и Великобритания. Полетите и пътниците от Полша до Летище Бургас са вече на първо място. Чартъри има от повечето големи полски градове, тъй като е голям интересът към Южното Черноморие – най-вече към Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Свети Влас и Созопол. Следват пътниците от Великобритания, Чехия, Германия пада на четвърта позиция, а на пето място е Израел.

На Летище Варна първото място все още се държи от Германия, но Полша е близо до лидерската позиция. Следват Чехия, България (отчитат се вътрешните полети между София и Варна на „България Еър“ и „Раян ер“) и Великобритания. През тази година британските туристи са изключително малко по Северното Черноморие заради липсата на чартъри. Основно идват гости по редовните линии на нискотарифните авиокомпании. Интересна тенденция е, че чехите също преоткриха Българското Черноморие и вече излизат на трето място и на двете ни морски летища.

Д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, обяви пред TravelNews, че страните с положителен тренд за летищата в Бургас и Варна през 2023 г. са Полша и Чехия. „Очакваме увеличение на пътниците от тези страни, дори в сравнение с 2019 г. През лятото на 2023 г. имаме още повече маршрути от Полша до Летище Варна и Летище Бургас", коментира той.

Франк Кванте се надява летищата в Бургас и Варна да достигнат нивата от 2019 г. чак през 2026 г. „Всички ние трябва да работим усилено и най-вече задружно в туристическия сектор, за да постигнем това“, допълни той.

Мирослав Иванов

 

Данни за трафика на Летища Бургас и Варна (август 2023 г.)

Летище Бургас:

                                                  2023                  2022

Пътници:                            527 939                487 532    +8%

Самолетодвижения:            3 344                    3 229    +4%

Летище Варна:

                                                2023                     2022

Пътници:                             304 029               256 258    +19%

Самолетодвижения:             2 062                   1 771    +16%


Летище Бургас - Топ 5 пазари за м. август:

  1. Република Полша
  2. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
  3. Чешка Република
  4. Федерална република Германия
  5. Израел

Летище Варна - Топ 5 пазари за м. август:

  1. Федерална република Германия
  2. Република Полша
  3. Чешка Република
  4. Република България
  5. Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД