Новини Събития

Пет забавни факта за Октоберфест

   
Пет забавни факта за Октоберфест

Популярният днес фестивал Октоберфест започва през 1810 г. като пир в чест на брака между престолонаследника на Бавария и принцеса Терезе фон Заксен-Хилдбургхаузен. Оттогава той се разраства до най-големия и най-известния бирен фестивал в света.

Тазгодишният Октоберфест ще продължи от 16- септември до 3 октомври. Ето пет забавни факта за него, подбрани от Forbes.

Тазгодишният фестивал е най-дългият

Октоберфест започва винаги в събота в средата на септември и продължава до първата неделя на октомври, което представлява период от 16 дни. Ако обаче тази последна неделя се пада на 1 или 2 октомври, фестивалът се удължава до 3 октомври, когато е Денят на германското единство.

Тъй като първата неделя през октомври тази година се пада в първия ден от месеца, Октоберфест ще продължи 18 дни.

Октоберфест започва, когато кметът отвори първия кег с бира

От 1950 г. официалното начало на Октоберфест се дава от кмета на Мюнхен, който отваря първия кег с бира в шатрата Шотенхамел. Кметът отваря кега и налива първата халба, като обявява на баварски диалект: „Отворен е“.

Шатрите са отворили часове преди това, но до официалното отваряне на този първи кег не могат да сервират бира.

Има само шест официални марки бира

Октоберфест се провежда на панаирните площадки Терезиенвийзе. И макар по света да се произвеждат много страхотни марки бира, само шест мюнхенски пивоварни имат правото да сервират бира на Терезиенвийзе, всяка в своя огромна шатра.

Hofbräu, Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner и Spaten са единствените официални пивовари на Октоберфест.

 

Милиони хора ще пият от тази бира

Между 5 и 7 милиона души посещават Октоберфест всяка година (рекордът е 7.1 милиона през 1987 г). Количеството бира, което тези милиони хора изпиват, варира, разбира се, но за последните 20 години най-малкото количество сервирана бира на фестивала е 5.6 млн. литра.

През 2014 г. са изпити рекордните 7.7 млн. литра.

Има и храна, много храна

Количеството храна варира в зависимост от посещаемостта всяка година, но през 2016 г. (когато са присъствали 5.6 милиона души) те са изяли:

  • 109 бивола
  • 58 телета
  • 550 000 пилета
  • Над 140 000 двойки свински наденички
  • Над 44 000 риби