Новини Транспорт

Летищата по света, предлагащи достъп до най-много дестинации

   
Летищата по света, предлагащи достъп до най-много дестинации

Летищата имат една особеност - колкото повече пътници обслужват, толкова повече пътници привличат. Това може да ви звучи контраинтуитивно: не обичаме ли всички компактното и празно летище? Но колкото повече пътници използват определен аеропорт, толкова по-вероятно е авиокомпаниите да пуснат нови маршрути от него, за да привлекат още пътешественици.

Докато стандартната мярка за важността на едно летище е броят на пристигащите и заминаващите пътници, друг важен показател е броят на обслужваните дестинации.

Кои са летищата с най-много обслужвани маршрути?

Според анализаторите на авиационни данни Cirium, в челото са четири летища, разположени в континентална Европа. През четвъртото тримесечие спрямо началото на годината Истанбул (302 дестинации) измества от първото място Франкфурт (274), докато Амстердам (261) и Париж CDG (259) си разменят третото и четвъртото място в ранглистата.

Защо такава сравнително малка част от света е толкова доминираща? Гъстотата на населението, съчетана с относително високи доходи и силна склонност към пътуване, помагат да се обясни броят на наличните маршрути. Континентална Европа се намира между Северна Америка и Азия, както и между Африка и северните покрайнини на Европа, включително Обединеното кралство, Ирландия и скандинавските нации.

Истанбул, в далечния югоизток на Европа, се радва на възможно най-добрата геотърговска позиция – летището на турския мегаполис обслужва повече африкански дестинации от всяко друго (включително тези в Африка).

Летища от други части на света се появяват чак на пета позиция в класацията, която е споделена между Дубай и Далас-Форт Уърт - и двете с 251 маршрута. Чикаго О'Хеър е на седмо място с 228.

Лондон Хийтроу дели девето място с Шанхай – и двете с 214 дестинации. Най-натовареното летище в Обединеното кралство обслужва повече пътници от който и да е център на континентална Европа, но много от тях летят до едни и същи места.

Новият участник на 17 позиция в класацията – спрямо тази от началото на годината, наместил се между Барселона и Пекин, е летище Дъблин, което има 193 дестинации в зимното си разписание. Помага му фактът, че е роден град на най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа - Ryanair.

 

Ето и топ 20 на летищата, предлагащи най-много дестинации през четвъртото тримесечие на 2023 г., представен от Independent:

1. Истанбул - 302

2. Франкфурт - 274

3. Амстердам - 261

4. Париж Шарл де Гол - 259

5. Дубай и Далас-Форт Уърт - 251

7. Чикаго О'Хеър - 228

8. Атланта - 220

9. Лондон Хийтроу и Шанхай - 214

11. Мюнхен - 212

12. Рим Фиумичино - 208

13. Денвър - 204

14. Лондон Гетуик - 203

15. Мадрид - 200

16. Барселона - 195

17. Дъблин - 193

18. Пекин - 191

19. Лондон Станстед - 189

20. Гуанджоу - 186Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати