Новини Събития

Амулиани - малкият гръцки остров на една ръка разстояние

   
Амулиани - малкият гръцки остров на една ръка разстояние

Сега е най-подходящото време да се насладите на време и спокойствие на този прекрасен остров. Вижте защо.

Първо: Близо е

Малко са хората като мен, които с удоволствие понaсят осемчасови пътувания с ферибот. Ако искате да посетите гръцки остров и да плавате едва десетина минути то Амулиани е вашето място. Отидете до пристанището в Трипити. То е разположено на полуостров Атон малко преди град Урануполи. От това място на всеки половин час тръгват фериботи за Амулиани. Плавателните съдове са малки и е добре да си вземете билети предварително.

Второ: Плажовете са прекрасни

Много хора твърдят, че в южната ни съседка всички плажове са каменисти или дъното им е осеяно с морски таралежи. Не знам откъде е този мит, но на Амулиани ще се убедите, че плажната ивица на Северна Гърция е прекрасна. Аликес е най-популярният плаж на острова, на него е разположен и едноименният къмпинг. Карагаци и Мегали Амос са другите два залива, които привличат много посетители. На острова има и няколко уединени места, до които се стига само по вода.

Трето: Идеално е за обиколка с лодки и каяци

Амулиани е "затворен" между ръкавите на Халкидики и през по-голяма част от времето морето тук е спокойно. Районът е подходящ да водни приключения дори за хора с малък опит. Може да си наемете лодка и да се разходите до така наречените Магарешки острови. Те не са населени, а само на Дрения, най-популярният остров от групата, има таверна, която работи през активния сезон.

Четвърто: Храната е вкусна

Това важи за повечето места в Гърция и с особена сила конкретно за Амулиани. На малката му площ са пръснати многобройни таверни и рибни ресторанти, като "Tzanis" и "Metochi", където се приготвя прясна храна и то на достъпни цени.

Пето: Островът е подходящ за хора с ограничен бюджет

Амулиани не прелива от лъскави комплекси на световни вериги. Повечето хотели са малки и семейни. Съсредоточени са в пристанищното селище. Останалите места за настаняване на острова са стаи и къщи, които се отдават под наем през платформи като Airbnb или Vrbo.

Наясно съм, че в последно време островът стана доста популярен и трудно се намират стаи за нощувка. Затова ви препоръчвам да избягвате празниците и уикендите, когато Амулиани се пълни с туристи. Елате тук през септември или дори октомври и ви обещавам спокойни плажове и пасторални островни гледки, макар и само на 10 минути от сушата.