Анализи Новини

Тайното кътче на Литва, предлагащо най-красивия залез в света

   
Тайното кътче на Литва, предлагащо най-красивия залез в света

Късно е, светлината намалява, а малцина туристи се отправят към място, за което местните твърдят, че предлага един от най-красивите залези в света.

Спускат се надолу по пътека, която пресича огромни дюни и завършва с поразителен плаж – вълни се разбиват в лента от девствен бял пясък, светещ под залязващото слънце.

Добре дошли в едно прекрасно малко кътче на Европа: балтийското крайбрежие на Литва - скъпоценен камък, който местните са успели да запазят в тайна. Досега.

Почти празният плаж принадлежи към на морския курорт Нида – близо 100 км дълга ивица от пясък, наречена Куршска коса.

Литва притежава северната половина на този полуостров, а Русия останалата част, разположена в анклава Калининград.

Гигантските й дюни са обект на световното наследство на ЮНЕСКО и отдавна привличат популярни личности. Зигмунд Фройд е почивал тук, както и Жан-Пол Сартр, който стои на върха на гигантската 52-метрова дюна Парнидис и заявява: „За първи път в живота си имам облаци в краката си.“

Наричан литовска Сахара, този регион има сложна и бурна история. Принадлежал е на Прусия, Германия и Съветския съюз, а след падането на Желязната завеса се връща в границите на Литва.

 

Нида е неговият демонстрационен курорт. Бляскав е, без да е показен. Рибарски лодки се клатушкат до яхти в пристанището. Районът се гордее с уникалните си кафяви и сини дъсчени къщи, които оцеляват дори и в рамките на Съветския съюз.

По дължината на полуострова минава велоалея, която води туристите по крайбрежните села. В заведенията се предлага местния специалитет  - куршска рибена супа, състояща се от парчета щука, костур и картофи в димящо консоме.

Достъпът до Куршската коса е чрез петминутен преход с ферибот от пристанището на континента Клайпеда, което също заслужава вниманието на туристите.

Това е бъркотия от фахверкови къщи и калдъръмени улици, водещи до ефирни площади, най-известният от които е Старият градски площад. Зад централния му фонтан се намира грандиозният теракотен театър – Вагнер е играл тук през 1800 г., а през 1939 г. Хитлер произнася реч от балкона му.

Днес фокусът е неговият пазар и кехлибарът.