Новини Събития

Откриха нова пещера в България

   
Откриха нова пещера в България

В Поповско е картографирана нова пещера в България. За новата подземна кухина, която се намира в землището на село Паламарца, съобщава за БТА директорът на Историческия музей в града Владимир Иванов.

При рутинни дейности преди дни екип музейни специалисти попадат на дупка в района на селото. Направен е опит да се влезе в нея, но от съображения за сигурност е преустановен. Новото предизвикателство кара ръководството да търси специалисти, които да проучат обекта.

Направена е връзка с пещерняци от пещерно дружество "Приста" в Русе. Тричленен екип, ръководен от археолога и спелеолог Сашо Попов, успява за влезе в природното образувание.

 

Снимка: Исторически музей - Попово/БТА

 

След часове работа на терен е открита и картографирана нова пещера в България. Малка и красива. Към момента е достигнато на дължина шест-седем метра. Предстоят допълнителни проучвания и изследвания.

По думите на Владимир Иванов в района на община Попово няма друга пещера. "Покрай археологията, дадохме своя принос и за спелеологията", казва директорът на културната институция.

Новооткритата пещера се намира недалеч от населеното място - на най-високата точна на Паламарските височини. Тя е на отстояние около два километра от "Калакоч могила", от крепостта "Ковачевско кале", в близост е и Гаговската гробница.

Екипът на музея продължава и работата по редовните археологически разкопки на "Ковачевско кале". Те ще продължат до края на октомври. Работи се по източната страна на хореума - зърнохранилището. Научният екип е с ръководител доц. д-р Олег Александров от катедра "Археология" на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", заместник ръководител е археологът от Историческия музей в Попово Симеон Станчев.