Новини Събития

Нови открития край бреговете на Египет разкриват съкровища и тайни

   
Нови открития край бреговете на Египет разкриват съкровища и тайни

Нови „съкровища и тайни“ са разкрити на мястото на потънал храм край средиземноморското крайбрежие на Египет, съобщава Европейският институт за подводна археология (IEASM). Подводен археологически екип, ръководен от френския морски археолог Франк Годио, прави допълнителни открития на мястото на храм на бог Амон в древния пристанищен град Тонис-Хераклеон в залива Абукир, съобщава CNN.

Екипът проучва южния канал на града, където огромни каменни блокове от древния храм са се срутили „по време на катаклизмично събитие, датирано от средата на втори век пр. н. е.“, казват от института.

Храмът на Амон е мястото, на което фараоните са получавали титлите си от върховния бог на древноегипетския пантеон.

„Открити са скъпоценни предмети, принадлежащи към съкровищницата на храма, като сребърни ритуални инструменти, златни бижута и крехки алабастрови съдове за парфюми или мехлеми“, посочват още от IEASM.

„Те свидетелстват за богатството на това светилище и за благочестието на някогашните жители на пристанищния град,“ казват експертите.

Археологическите разкопки, проведени съвместно от екипа на Годио и отдела за подводна археология на Министерството на туризма и антиките на Египет, разкриват подземни структури, „поддържани от много добре запазени дървени стълбове и греди, датиращи от пети век пр. н. е.“.

„Изключително трогателно е да открием толкова деликатни предмети, оцелели непокътнати въпреки мащаба на катаклизма“, посочва Годио, който е президент на IEASM и директор на разкопките.

Откритията стават възможни благодарение на разработването и използването на нови геофизични технологии за проучване, които могат да открият кухини и обекти, „заровени под слоеве глина с дебелина няколко метра“, казват от института.

Реликви и от гръцко присъствие

Източно от храма на Амон е открито гръцко светилище, посветено на Афродита, съдържащо бронзови и керамични предмети.

„Това илюстрира, че гърците, на които е било позволено да търгуват и да се заселват в града по времето на фараоните от династията Саит (664 - 525 г. пр. н. е.), са имали свои светилища за собствените си богове“, посочват учените.

Откритите гръцки оръжия разкриват и присъствието на гръцки наемници в района, според IEASM. „Те защитават достъпа до кралството в устието на Канопския ръкав на Нил. Той е най-големият и най-добър плавателен канал в древността.”

Останките на Тонис-Хераклеон в момента се намират под морското равнище, на 7 километра от днешния бряг на Египет, според IEASM. Градът векове наред е най-голямото пристанище на Египет на Средиземно море преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 г. пр.н.е.

„Повишаването на морското равнище и земетресенията, последвани от приливни вълни, водят до пълното изчезване на част от делтата на Нил от 110 квадратни километра, отнасяйки под равнището на морето град Тонис-Хераклион“, посочват от института.