Турагенции

До къде ще пътуват българите през есента?

   
До къде ще пътуват българите през есента?

Всеки пети българин, търсещ полети за city break през есента, иска да посети Рим. Милано и Барселона също са в челната тройка като дестинации, до които българите искат да организират самостоятелно своето есенно бягство. Интересен факт е, че Италия е единствената държава, която има по повече от един представител в класацията на топ 10 най-популярни градове тази есен – почти 50% ще пътуват до Италия за своя city break през следващите месеци. Но докъде още ще пътуват българите и колко време прекарват за своето кратко бягство, разказват от онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg

“Ще отида на поне един city break тази година” е  отговорът на близо 81% от анкетираните в България, попитани през май от GfK във връзка с  плановете им за тазгодишните кратки пътешествия. Експертите от онлайн платформата за организиране на пътувания eSky.bg анализират милиони търсения за периода септември-ноември тази година и ни разказват за най-популярните градове за есенен city break през 2023.

Голяма част от пътуващите ще посетят Рим, Милано и Барселона

Години наред Рим остава най-любимата дестинация на българите, когато те имат нужда от кратко бягство в Европа. Тази година в класацията за най-популярни дестинации за city break, италианската столица отговоря за цели 18% от търсенията на eSky.bg. Вечният град е следван от друга city break звезда – Барселона. Столицата на Каталуния е на второ място с над 14% дял през тази есен.

City break подиумът се допълва от Милано, където офертите за полети са разгледани от над 13% от потребителите на eSky.bg. Веднага след модната столица на Италия, на четвърто място, е Париж с резултат от почти 13%, изпреварвайки Виена в класацията на най-предпочитаните есенни дестинации с по-малко 0,05 %, оставяйки австрийската столица на пето място.

“Въпреки силните позиции на най-популярните градове за city break не само сред българите, но и сред милиони пътешественици, всяка дестинация предлага на своите посетители различни преживявания. Докато в Рим можем да се обогатим и да се срещнем с античността, като в същото време научим от първо лице значението на “la dolce vita”, то Каталунската столица ни посреща с уникална средиземноморска енергия, очаровайки ни със своята архитектура. В Париж и Милано пък можем да се отдадем на кулинарни изживявания и да се насладим на изкуство от световно ниво.”, разказва Маргарита Касабова, представител на eSky.bg

Шестото място в класацията отива при Бари тази година, като цели 8% от българите, които имат нужда от кратко бягство тази есен, се интересуват от дестинацията. Прага, която е седма в класацията, е само с 1% след Бари.  Атина, Неапол и Болоня са последни в топ 10 на  най-популярните дестинации за city break – с общ дял от 16%.

Италия и Испания ни очакват със слънчево време през есента 

Колко време отделят българите за city break през есента? Барселона се оказва, че е дестинацията, за която сънародниците ни отделят най-много време – средно по 6 дни на пътуване. В Рим и Милано те искат да прекарат по средно 5 дни, а в останалите градове от класацията, прекарват между 4 и 5 дни.

„Вече не разглеждаме city break пътуванията само през призмата на евтините полети. Разбира се, това все още е фактор, който според скорошно проучване на GfK – над 60% от анкетираните българи вземат предвид, когато организират сами по-кратки пътувания в чужбина. Въпреки това, атрактивните дестинации за пътуване (41% от отговорите), възможността за гъвкави дати (58%) и стандартът на настаняване (21%) също са важни за нас. Виждаме, че за да задоволят тези нужди, когато са на city break, пътешествениците избират да резервират именно city break пакет от полет+хотел. По този начин те получават гъвкавост при избора си на полети и дати за пътуване, имат огромен брой добре познати и съвсем нови дестинации, от които да избират, и са уверени, че резервират настаняване, което отговаря на техния бюджет и очаквания.“ Обяснява Маргарита Касабова

Методология

Данните от eSky.bg, използвани в анализа, се отнасят до търсения на полети за периода 01.09-30.11.2023 г., които са направени от 01.06.2023 г. до 31.08.2023 г. Данните са само за българския пазар и включват двупосочни полети, за които излитането е било или ще бъде от летища в България. Общият дял на търсенията за 10-те града в класацията за най-популярните дестинации за есента на 2023 г. е 31% от всички търсения на сайта за същия период.