Новини

9 хил. български туристи са посетили Източна Сърбия

   
9 хил. български туристи са посетили Източна Сърбия

Българите са на пето място като дял на туристите, посещаващи региона на Източна Сърбия, но те отбелязват най-много еднодневни посещения, съобщи Зоран Милованович - мениджър-проекти в Регионалната агенция за развитие в Зайчар. Той представи у нас възможностите за туризъм в Източна Сърбия, предаде репортер на БНР.

300 000 туристи са посетили Източна Сърбия през миналата година като от тях 15% са от чужбина. Българските туристи са 1/5 от тях и броят им расте, каза Милованович.

Обикновено хората пътуват през почивните дни и по празниците.

"Има няколко продукта, които са привлекателни за българския туристически пазар и допринасят за нарастване на интереса на хората, които пристигат от България. Един от тях е културният туризъм, гастрономията. Много добре развити са фестивалите, речният туризъм, също планинският туризъм. Много популярен е и селският туризъм, както и виненият туризъм".

Обменът на туристи от двете страни в последните години нараства, отбелязва посланикът на Сърбия у нас Желко Йович. Туристите от Сърбия често посещават градове като Видин, Враца, Монтана и Белоградчик.

До 2025 година се очаква официално да бъде открит още един гранично контролно пропускателен пункт между Сърбия и България.

"С туризма, с пътуване, с тази обмяна на туристите ще се запознаем не само с хората, но и с историята и с традициите, защото когато се познаваме, всичко е по-лесно".