Новини Събития

Исландия въвежда туристическа такса, за да защити природата си

   
Исландия въвежда туристическа такса, за да защити природата си

Посещението на Исландия скоро ще струва повече, отколкото досега, но увеличените разходи ще отидат за добра кауза. Скандинавската държава планира да събира нов данък от туристите, който да подкрепи целите й за климата и устойчивостта.

„Туризмът наистина се разрасна експоненциално в Исландия през последното десетилетие и това очевидно не оказва въздействие само върху климата“, казва министър-председателят на страната Катрин Якобсдотир в телевизионно интервю за Bloomberg тази седмица. Тя  присъства на срещата на върха на ООН за климатичните промени в Ню Йорк.

Исландия отбелязва рязко възстановяване на туризма след пандемията от COVID-19, като над 8.5 милиона пътници са посетили страната през 2022 г. Въпреки че не са обявени подробности относно точната стойност на данъка, Якобсдотир отбелязва, че таксата „няма да бъде висока“ и ще бъде въведена под формата на градски данък за отсядащите в Исландия.

Държавната администрация работи в тясно сътрудничество с туристически компании в цялата страна, за да направи устойчиви за околната среда промени.

В много градове по света вече съществуват въведени туристически данъци като начин за увеличаване на инвестициите в общността, но таксите в подкрепа на усилията за устойчивост започнаха да набират популярност в глобален мащаб. Например, нов туристически данък от 10 долара ще плащат посетителите на Бали, за да подпомогнат усилията за опазване на околната среда през 2024 г., според доклад на местната преса. Туристическата индустрия предприема допълнителни стъпки, за да стане по-устойчива и екологична.

Тази седмица пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси представиха план и пътна карта за нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г., а United Airlines обяви по-рано цел за постигане на 100 процента спад на емисиите парникови газове до 2050 г.