Анализи Новини

Туристическият бранш писа тройка на министър Динкова за 100 дни

   
Туристическият бранш писа тройка на министър Динкова за 100 дни
Туристическият бранш очаква министър Зарица Динкова да започне да решава проблемите

Туристическият бранш не е възхитен от работата на министъра на туризма Зарица Динкова и дава средноаритметично тройка като оценка за нейното управление през първите 100 дни от мандата. Проф. Георги Рачев дори реши да я прати на поправка. Той е председател на Алианса на туристическата индустрия в България и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). „Пращам я на поправка с оценка от 2.75“, коментира Рачев пред TravelNews.

Зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев каза, че Министерството на туризма е в будна кома. „Бих дал на министър Зарица Динкова по милост тройка“, заяви той. Захариев беше кандидатура на ГЕРБ за поста министър на туризма, а в борда по туризъм влизат най-големите хотелиери в България. „Нищо не свърши за 100 дни и не реагира по никакъв начин срещу кампанията за очерняне на Българското Черноморие“, посочи той. Според него модерният туризъм изисква мениджмънт, нови политики и дългосрочна визия. Захариев дори подчерта, че за 100 дни не са поканени на среща с министър Динкова. Като цяло нямало никаква комуникация с бранша.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) Павлина Илиева също дава тройка на министъра на туризма. „Имахме само една среща в началото на август със Зарица Динкова и след това нищо. Няма план на задачи, който да е представен пред бранша и да се изпълнява“, коментира тя. Според нея не се работи по създаването на Гаранционния фонд за туроператорите, за който е обещан модел през ноември, а все още не са се събирали групите. Освен това нищо не е направено по незаконните туроператори и превозвачи, по промените в Закона за туризма, няма план за действие при кризи, не се работи за кадрите в сектора, допълни Илиева.

Най-остър беше председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов, който й пише единица, като поиска нейната оставка. Той коментира, че нищо не се върши в туризма, като причината е в министър Динкова, която не е професионалист в тази сфера и не разбира проблемите. „Общото й с бранша е, че е пътувала като турист“, подчерта той. Според него Динкова не се е справила с кризите по очернянето на Българското Черноморие. Затова трябва промяна и нов човек на поста възможно най-скоро, допълни Коларов.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев беше доста предпазлив. Той реши да не дава точна оценка за работата на министър Динкова. „Прави неща, които са необходими, но трябва да се работи и по доста други наболели с годините проблеми“, каза Щерев.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова дава четворка за работата на Зарица Динкова. „Сто дни не са достатъчни за навлизането в проблематиката и има още какво да се желае. Очакваме да започне по-активна работа в решаването на проблемите“, обяви Горанова. За добър пример в работата на министър Динкова тя определи стартирането на програмата за реклама на черноморските общини и изработването на изцяло нов подход и механизъм в тази посока.

Най-положително се изказа председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите Иван Грошев. В организацията влизат представителствата на големите чужди туроператори у нас. „Оценката ни за работата на министър Динкова е по-скоро положителна и по-добра от тази на бившия служебен министър Илин Димитров, защото търси диалог и обратна връзка“, коментира Грошев. Като голям успех той определи пускането на програмата от 5 млн. лв. за реклама на черноморските общини, каквато никой не е правил до момента. „Действията и с нищо не показват отрицание. В крайна сметка са важни резултатите“, подчерта още Иван Грошев.

Туристическият бранш се надява да се увеличат темповете на работа в Министерството на туризма и да се изпълнява заложената от правителството програма в сектора.

Мирослав Иванов