Новини Транспорт

ЕCTТА и АБТТА: Авиокомпании ощетяват клиенти и бранша

   
ЕCTТА и АБТТА: Авиокомпании ощетяват клиенти и бранша

Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА) настоява Европейската комисия и IATA да предприемат спешни действия за защита на правата и интересите на пътниците и туристическите компании при фалит и анулиране на полети от страна на авиокомпаниите. АБТТА като единствен представител на българските туроператори в най-голямата европейска браншова организация се присъединява към това искане. 

Преди седмица белгийската авиокомпания "Air Belgium" обяви решението си да прекрати всички пътнически полети от 3 октомври 2023 г. Докато се опитват да преодолеят  последиците от това внезапно решение, пътниците и туристическите компании са в шок, тъй като "Air Belgium" не успява да възстанови предплатените суми на никой засегнат от решението. 

За пореден път авиокомпания спира процеса на възстановяване на суми, като в същото време от туристическите агенции се изисква да преведат допълнителни суми за бъдещи полети, които вече са отменени, се посочва  становището на ЕСТАА. 

Air Belgium е започнала процедура за съдебна реорганизация – правен механизъм, предназначен за замразяване на дълга и договаряне на условията за погасяване в рамките на пет години. Белгийски медийни източници предполагат, че ако този план получи одобрение от съдебните органи, пътниците ще трябва да чакат до една година за възстановяване на средствата. Това явно незачитане на правата на пътниците е в противоречие с Конвенцията на ЕС за правата на авиопътниците (EU Air Passenger Rights Regulation Reg. 261/2004), която постановява, че пътуващите имат право на възстановяване на разходите в рамките на седем дни след отмяната на полета.

"Неуспехите и последващото прекратяване на дейността на авиокомпаниите представляват сериозен проблем, който оставя потребителите си уязвими и финансово затруднени. От 2017 г. насам са регистрирани повече от 140 подобни случая“, коментира президентът на ECTAAФранк Оостдам. По думите му пътниците, които са закупили туристически пакети, са значително по-добре защитени, но това създава допълнителна тежест за туроператорите, които обикновено са малки и средни предприятия. Туроператорите са задължени да осигурят алтернативни билети за своите клиенти, които винаги струват толкова по-скъпо, колкото по-близка е датата на пътуването.  В същото време авиокомпаниите не им връщат сумите, заплатени за първоначално отменените полети. 

Това нарушаване на конкуренцията в туристическата индустрия има далечни последици и е в ущърб на потребителите. Наложително е тези неотложни въпроси да бъдат разгледани спешно по време на предстоящото преразглеждане на Директивата за пакетните туристически пътувания и в рамките на законодателството за правата на пътниците.  Европейската комисия трябва да предприеме бързи и решителни действия за защита на правата и интересите на пътниците и туристическите компании, обслужващи своите клиенти“, посочва президентът на ЕСТАА.

До момента независимо, че дадена авиокомпания обявява финансови затруднения и анулира полетите си, IATA задължава агенциите да платят всички билети, които са били издадени междувременно. 

Председателят на АБТТА Димитрина Горанова припомня, че агенциите плащат обща сума към IATA за всички издадени билети, независимо от авиокомпанията. Ако агенцията не изплати пълния размер на тази сума в определен срок, IATA спира правата на агенцията да издава нови билети. 

Нещо повече, според правилата на работата на IATA дори при анулирани полети на авиокомпанията и при спрени функционалности на системите агенциите да заявят рефънд по тези полети, агенциите са длъжни да заплатят сумите по анулираните билети. 

Подобна бе ситуацията в началото на пандемията, когато всички авиокомпании спряха функционалностите на системите за заявяване на рефънд и в продължение наняколко месеца не възстановяваха никакви пари, а агенциите трябваше да се справят кой както може с потърпевшите клиенти. Но тогава поне имаше форсмажорни обстоятелства.

Крайно време е това да се промени и АБТТА напълно подкрепя позицията на ЕСТАА, посочва Димитрина Горанова.