Събития

Пампорово пуска нов шестседалков лифт за зимния сезон

   
Пампорово пуска нов шестседалков лифт за зимния сезон

Очаква се идният сезон да е по-добър от този през миналата зима. Нов лифт в Пампорово се очаква да заработи, който ще покрие широк периметър от любимите ски писти. А планинските курорти стават все по-атрактивни извън зимния сезон, това коментира Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД, в интервю за Вероника Денизова от Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването „В развитие“.

Ранните туристически записвания предвещават добър сезон, очаква се значително по-добър сезон от предходния, каза Беляков. Студена зима с голямо количество сняг ще помогне драстично на идния сезон. Той допълни, че подобрения по ски зоната и подсилена система за сняг, чрез която курортът се „измъкна“ миналата зима, са начините за подготовка за сезона. А най-голям брой туристи пристигат от Великобритания, Гърция и Румъния. С откриването на сезона се очаква новият шестседалков лифт от „Малина“ до връх „Снежанка“, който ще покрие широк периметър от любимите ски писти в региона, да заработи.

Войната в Украйна разкри доста рискове по различни направления в туристическия сектор. И се усети демотивация за пътуване, каза Беляков. По думите му нещата се нормализират. Планинските курорти стават все по-атрактивни извън зимния сезон. Това се дължи на чистия въздух и природата. Курортът разчита на своите екопътеки и различни видове летни атракциони, а Родопите са голям привличащ фактор за туризъм, обясни изпълнителният директор.

На въпроса относно развитието в здравния туризъм и създаването на условия за спа туризъм, той посочи, че през последните години са били направени много промени в тази посока. Той спомена и изграждането на спа център в хотел „Перелик“, който е оборудван с модерни технологии. Основният фокус е намирането на минерална вода в близост до курорта: „Надявам се в рамките на няколко години да я намерим. Убедени сме, че някъде там има жилка с минерална вода и подходящ разлом.“

Целта е проекта да се финансира чрез европейска програма, тъй като развитието на трудно достъпните региони е ангажимент на държавата, за да даде предпоставки местния туризъм да се развива, смята изпълнителният директор. „Инвестицията, която ще се направи в тази посока ще бъде възвърната многократно, може би дори само за една година“, допълни той.

Голям е проблемът с недостига на кадри в туристическия сектор. Опитите в тази насока за задържане и набиране на кадри са свързани с това да бъдат поддържани на работа целогодишно, обучение на нови кадри и запазване на местните млади хора в региона, заяви Беляков.