Новини Събития

Днес е световният ден на туризма. Честит празник!

   
Днес е световният ден на туризма. Честит празник!

Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември всяка година, като международно честване, посветено на туризма и неговата значимост. Тази дата е селектирана, защото през 1970 година е приет Уставът на Световната организация по туризъм (UNWTO), което се счита за ключов момент в развитието на световния туризъм.

С цел повишаване на осведомеността за важността на туризма в международната общност и неговото влияние върху социалните, културните, политическите и икономическите ценности по света, този специален ден се отбелязва от UNWTO. Всяка година се определя и страна-домакин, която работи с Организацията, за да проведе събития, посветени на туризма.

В историята на Световния ден на туризма има и специален принос. Покойният нигерийски гражданин Игнациус Амадува Атигби беше този, който предложи идеята 27 септември всяка година да се отбелязва като Световен ден на туризма. Приносът му беше признат през 2009 г..

Този ден има синьо за свой цвят, символизирайки значимостта на туризма в световен мащаб. Световният ден на туризма служи като напомняне за това как този сектор може да събере хора и култури, и да създаде взаимно разбирателство и сътрудничество между нациите.