Хотели

Полша се нареди сред най-големите пазари за туризма във Варна

   
Полша се нареди сред най-големите пазари за туризма във Варна

Полша се оказа вторият най-голям чужд пазар за туризма във Варна и курортите покрай нея през този летен сезон. Това показват данните на общината за осемте месеца на годината от януари до края на август 2023 г. Първото място от години се държи от туристите от Румъния. След това се нарежда Полша, която измества Германия и Великобритания, които слизат драстично надолу. Ръстът на полските туристи е 34% спрямо 2022 г., съобщи  по време на форума "Туризъм ЕКСПО - Дестинация Варна" Соня Георгиева, директор на дирекция "Туризъм" в Община Варна. Те заемат 8% дял от всички гости и остават за най-дълъг престой - средно 6.87 дни. 

Другите основни туристически пазари в региона са румънският (с 22% повече туристи спрямо 2022 г.) и българският - с ръст от 6,71%. 

Във Варна и курортите от началото на годината до края на август има 9% ръст общо на туристите в сравнение с миналата година, но все още не са достигнати и надминати нивата на 2019 г., преди пандемията, като се отбелязва едва 70% от нивата спрямо регистрираните тогава, обясни пред TravelNews Соня Георгиева. Реализираните общо нощувки в хотелите и местата за настаняване са 4 685 600 за осемте месеца на тази година, от които 4 млн. от чужденци,  а останалите от българите.

Георгиева посочи, че приходите от туризъм рязко се увеличават - от над 77 милиона лева за периода януари - август 2019 г., до 193.4 млн. лв. за същия период през тази година. Увеличен е и средният престой на туристите - 5,22 дни през 2023 г., докато през миналата година е бил 4,31 дни.

"Все още не можем да възстановим пазар Германия, който беше винаги на първо място. От ковид пандемията насам не може да се възстанови, тъй като се влияе от всичко - най-вече от информацията по медиите за войната в Украйна", каза Георгиева. Въпреки това е отчетен ръст от 4,44 % на германския пазар спрямо нивото от 2022 г. "Това е увеличение, макар и ниско", каза още тя. 

В тази връзка Франк Кванте, главният изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт" АД отбеляза, че община Варна не прави нищо за рекламата и промоцията на региона и за привличането на повече чужди туристи. Именно заради това са загубени пазари като Германия и Великобритания.

Соня Георгиева отговори, че залагат на дигиталната реклама и в социалните мрежи. Тя отбеляза, че негативните кампании за Българското Черноморие като цяло са се отразили най-вече на пазар Германия.
 
Мирослав Иванов, Варна