Новини Събития

Румънците може да пътуват без визи до САЩ до 2025 г.

   
Румънците може да пътуват без визи до САЩ до 2025 г.

Румъния ще стане участник в програмата за премахване на визите през 2025 г., обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару. Съобщението беше потвърдено от посланика на САЩ в Букурещ Катлийн Кавалец, която добави, че румънците ще се радват на безвизово пътуване до САЩ до 2025 г..

Румъния „със сигурност“ ще се присъедини към програмата за премахване на визите през 2025 г., каза Мурару пред сайта Digi24 .

„Не се съмняваме, че това ще се случи. Официално съобщение се очаква около февруари 2025 г., а изпълнението ще стане през същата година“, каза дипломатът.

Румънци, българи и кипърци са единствените граждани на ЕС, които все още се нуждаят от виза за влизане в САЩ.

Кавач посочи в понеделник, че най-ранната възможна дата за влизане на Румъния в Програмата за премахване на визите ще бъде началото на 2025 г.

„Не може да бъде по-рано от 2025 г., защото трябва да измерваме процента на отказ всяка година – от 1 октомври до 1 октомври. Ако всичко върви добре, вероятно ще бъде началото на 2025 г. Зависи от много неща, но мисля, че сме на прав път“, каза американският посланик.

Миналата година процентът на отхвърлени молби за румънски визи за САЩ беше 17%, но за да влезе в програмата  Visa Waiver, трябва да е под 3%.

Законопроектът, който препоръчва включването на Румъния в програмата за премахване на визите, беше представен в Сената на САЩ през март.

„Законът за премахване на визите за Румъния от 2023 г. насърчава румънското правителство да засили усилията си в борбата с трафика на хора и да изпълни техническите критерии за участие в Програмата за премахване на визите“,  заяви посланик Мурару.