Новини Събития

Част от Мачу Пикчу затваря за туристи

   
Част от Мачу Пикчу затваря за туристи

Посещенията на някои части от известната цитадела на инките Мачу Пикчу са преустановени заради ерозия, която отслабва каменните структури, съобщи АФП, позовавайки са на Министерството на културата на Перу, пише БТА.

Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители", съобщи Марица Роса Кандия, делегат на министерството в град Куско.

Големият брой посетители е причина за влошаване на състоянието на каменните структури в тези три емблематични части на цитаделата, поради което е необходимо те да бъдат затворени за поддръжка, каза Кандия, посочвайки, че щетите са необратими, и че е необходимо това наследство да бъде защитено. Цитаделата - главната туристическа атракция на Перу, посещавана всекидневно от 3800 души, е построена през 15-и век на 2500 метра надморска височина по заповед на владетеля на инките Пачакутек. Смятана за чудо на архитектурата и инженерството, през 1981 г. тя е включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.