Транспорт

ЕК ще маха таксите за ръчен багаж в самолетите

   
ЕК ще маха таксите за ръчен багаж в самолетите

Таксите за ръчен багаж в самолета може скоро да останат в историята, тъй като ЕС се стреми да опрости ценообразуването на самолетните билети. Комисията по петиции към Европейския парламент прие единодушно резолюция, която призовава авиокомпаниите да гарантират, че пътниците могат да носят безплатен ръчен багаж.  

Очаква се по-късно този месец Европейския парламент да се събере за официално гласуване на резолюцията, пише Euronews.

Какво означава забраната за такси за ръчен багаж?

ЕС иска да реши два основни проблема -  авиокомпаниите имат непоследователни политики за ръчен багаж, които предизвикват объркване у пътниците. Плюс неясна реклама, която може да означава скрити такси за багаж при закупуване на вашия билет.

През 2014 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че ръчният багаж, който отговаря на „разумните“ изисквания за размер и тегло, е съществена част от пътуването със самолет. Съдът действително реши, че пътниците не трябва да плащат допълнително, но решението така и не беше изпълнено.

Новата резолюция препоръчва прилагането на това правило, за да се премахнат допълнителните такси за ръчен багаж. Освен това в резолюцията е уточнено и какво точно е „разумен“ размер и тегло.

Стандартите за тегло и размер могат да варират значително между различните авиокомпании. Това е особено проблематично за пътниците със свързващи полети на различни авиокомпании, които имат различни стандарти, увеличавайки шанса да платят допълнителни такси на изхода за качване.

ЕС също така призовава авиокомпаниите да бъдат по-откровени с пътниците, когато предоставят информация за допълнителни разходи, като такси за разпределение на местата и график на полета.

Каква е целта?

Потенциалната забрана на таксите за ръчен багаж е част от по-широк стремеж за опростяване на билетите и таксите за пътуване със самолет в ЕС.

По-рано тази година Министерството на потребителите на Испания започна разследване на множество нискотарифни авиокомпании, свързано с техните такси за  ръчен багаж. Според ведомството разделянето на тези такси от цените на билетите означава, че превозвачите могат да предложат конкурентни цени, които не отразяват общите разходи, които пътниците плащат.

Следователно потребителите могат да бъдат подведени да вярват, че получават по-добра сделка, отколкото всъщност е. Има също опасения, че търсачките могат да дадат несправедливо предимство на авиокомпаниите, рекламиращи тези супер ниски цени.

„Нискотарифните авиокомпании правят бизнес с цената на билетите, като скриват допълнителните такси за превоз на ръчен багаж до края на покупката“, каза испанският евродепутат Жорди Каняс.

„Европа вече се изказа по темата, но държавите-членки продължават да позволяват на авиокомпаниите да си играят с цените и да мамят пътниците. Това трябва да спре“, казва още той.