Новини Хотели

Година преди Олимпиадата: Цените на хотелите в Париж с 300% нагоре

   
Година преди Олимпиадата: Цените на хотелите в Париж с 300% нагоре

Цените на хотелите в Париж по време на Олимпийските игри през 2024 г. вече са се увеличили повече от три пъти и половина спрямо обичайните летни цени, по-малко от година преди игрите, съобщава Bloomberg.

По данни на Google пътниците, които се отправят към френската столица, могат да очакват да платят около 685 долара на вечер за тризвезден хотел в сравнение с около 178 долара за типичен престой през юли. Цените на четиризвездните хотели по време на Олимпийските игри ще достигнат около 953 долара, което е в пъти повече от обичайните 266 долара.

Градът очаква повече от 11 милиона посетители по време на Олимпийските игри, от които 3,3 милиона пътуват извън региона на Париж или в чужбина и ще имат нужда от настаняване. За тези пристигащи има около 280 000 свободни стаи на ден в целия регион на Париж, заяви говорителка на туристическата служба на Париж.

Потребителите на луксозни стоки ще бъдат пощадени от най-ниските нива на инфлация по време на игрите. Петзвездните хотели отбелязват сравнително по-малък скок на цените от обичайно достъпните си съседи, като цените им са 1607 долара на вечер в сравнение с 625 долара за престой през юли.

Това означава, че за същата цена като за стая с площ 20 кв. м в петзвездния Demeure Montaigne на шикозното Avenue Montaigne - където можете да наблюдавате Айфеловата кула от леглото си - сега ще получите стая с площ 16 кв. м в по-скромния хотел Mogador до Galeries Lafayette, с очарователни дървени греди, но с малко удобства.

"По-достъпните" варианти, които се предлагат по време на Олимпийските игри, обикновено достигат цени, които биха били типични за луксозни хотели - между 500 и 600 долара, според говорител на Expedia Group Inc. по отношение на наличностите в тази платформа. "Препоръчваме на пътуващите да планират по-рано, за да си осигурят хотели, преди наличността да стане ограничена", каза тя.

Независимо от това стаите се запълват бързо - 45% от стаите в Париж вече са резервирани по време на игрите, сочат данни на фирмата за туристически проучвания MKG. Обикновено само 3% от стаите са резервирани година по-рано.
Възможно е някои хотели да оставят част от стаите си незаписани с надеждата да ги продадат на по-висока цена. Търсенето повиши цените на платформите за отдаване под наем на ваканционни имоти като Airbnb и Vrbo. Средната дневна цена в Париж по време на Олимпийските игри е 536 долара преди таксите за почистване, което е почти три пъти повече от 195 долара за същия период през изминалото лято, според данни на доставчика на краткосрочни наеми AirDNA.