Новини Хотели

Флоренция забрани разширяването на мрежата на Airbnb в града

   
Флоренция забрани разширяването на мрежата на Airbnb в града

Флоренция, една от най-популярните туристически дестинации в Италия, забрани отдаването на още имоти за краткосрочен наем през платформи като Airbnb в историческия си център в опит да осигури повече жилищна площ на постоянните си жители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите правила, одобрени късно снощи, предвиждат и три години данъчни отстъпки за наемодателите, които прекратят отдаването на имотите си на туристи и преминат към дългосрочни наеми. Кметът на Флоренция Дарио Нардела заяви, че градът е решил да действа на местно ниво, тъй като опитите на правителството да регулира сектора са разочароващи и неубедителни.

"През 2016 г. около 6000 апартаментабяха включени в списъците на Airbnb в града, днес те са вече 14 378", заяви той и допълни, че за този период цената на обикновените наеми се е покачила с 42 на сто. Само от началото на годината поскъпването е с 15,1 на сто, изтъкна Нардела. "Същевременно 40-те хиляди флорентинци, които живеят в центъра, се оплакват, че изведнъж се е оказало, че живеят в апарт хотели", добави кметът, който е член на Демократическата партия, част от опозицията на национално ниво.

Марко Стела, регионален координатор на партия "Форца Италия", която е част от управляващата коалиция, обаче обяви, че ще обжалва решението на Флоренция пред административния съд. Според Лоренцо Фаньони, президент на Асоциацията на управителите на имоти в Италия, новите правила са "напълно сгрешени и вървят срещу либерализма на пазара".

Правителството на Италия работи върху законопроект, който според медийни информации, ще наложи изискването за минимален престой от две нощувки в историческите центрове на градовете, където има струпване на туристи. В същото време всеки имот, предвиден за отдаване под наем на туристи, ще има национален идентификационен код, за да може да се следи и регулира запълняемоста му. Тези, които не спазват правилата, рискуват глоба до 5000 евро.