Новини Транспорт

Ер Франс - КLM обяви намерение да придобие до 19,9% от Скандинавските авиолинии

   
Ер Франс - КLM обяви намерение да придобие до 19,9% от Скандинавските авиолинии

"Ер Франс - Ка Ел Ем" (Air France-KLM) обяви днес, че е билa избранa като част от консорциум, за да придобие до 19,9 на сто от затруднената авиокомпания Скандинавски авиолинии (SAS), предаде Франс прес. Това ще е инвестиция на стойност 144,5 милиона долара за френско-нидерландската компания.

Този консорциум, обединяващ "Ер Франс - Ка Ел Ем" и инвестиционните фондове "Кесъллейк" (Castlelake) и "Линд инвест" (Lind Invest) e бил избран от съвета на директорите на Скандинавските авиолинии "като печеливш кандидат в рамките на процеса за привличане на финансиране". Това уточни в комюнике скандинавската авиокомпания, чиито основни акционери са датското и шведското правителство.

Междувременно при отварянето на фондовия пазар в сряда, акциите на SAS се сринаха с 95%, след като обяви новите големи акционери в рамките на преструктуриране, което ще доведе до изключване на групата от борсата и заличаване на съществуващите дялове. 

Най-големият скандинавски превозвач подава молба за защита от фалит в САЩ в средата на 2022 г., след като години наред се бори с високите разходи, съчетани със слабото търсене от страна на клиентите, предизвикано от пандемията. Castlelake ще придобие дял от около 32%, Air France-KLM ще притежава около 20%, Lind Invest – 8,6 %, а датската държава ще държи около 26%, съобщиха от SAS. Останалата част от капитала вероятно ще бъде разпределена между кредиторите.

Акциите на SAS, които вече се сринаха през последните години, се търгуваха със спад от 79% тази сутрин до 0,06 шведски крони или 0,0054 USD.