Новини Събития

Вижте най-добрите места за пътуване през 2024 г.

   
Вижте най-добрите места за пътуване през 2024 г.

„Безпрецедентното търсене на пътувания, което видяхме миналата година, продължи през 2023 г.“, казва Зейн Борер, вицепрезидент и генерален мениджър на OvationNetwork. „Следващата година хората ще търсят по-дълбока, по-преживяваща връзка с дестинации, които са извън утъпканите пътеки.“

Ето най-добрите месата за пътуване през 2024 г., според OvationNetwork

  1. Сардиния, Италия

Защо да посетите? Сардиния примамва пътниците с луксозния си Коста Смералда, безупречните плажове и бутиковите магазини от висок клас. Можете да разгледате крайбрежните села, да се насладите на изискана кухня и да се отдадете на богати местни преживявания.

Кой трябва да отиде? Любители на плажа, кулинарни ентусиасти. Любителите на историята могат да изследват руини, а любителите на кулинарията могат да опитат морски дарове и уникално сирене „casu marzu“, което съдържа живи ларви на насекоми.

Не пропускайте: спиращите дъха плажове на Коста Смералда като плажа „Порто Черво“, крайбрежните села и круизи на частни яхти. „Можете да изследвате залива Оросей, да посетите Оргозоло за улично изкуство или да се впуснете в Горупу, един от най-големите каньони в Европа“, казва Фатма Юджелер, туристически съветник в OvationNetwork.

  1. Урла, Турция

Защо да посетите? Урла, тих крайбрежен град на Егейско море, само на половин час от Измир, е известен със своите винарни и оживена арт сцена.

Кой трябва да отиде? Урла призовава тези, които искат истинско културно изживяване, ентусиастите на виното, търсещите приключения кайт сърфисти и тези, които копнеят за спокойно бягство край морето.

Не пропускайте: вечеря в семеен стил в крайбрежен ресторант. „За да се насладите на по-голямата част от менюто в едно незабравимо хранене, поръчайте разнообразие от мезета и риба“, казва Кристал Лаур, консултант по пътуванията на OvationNetwork, който добавя: „Не забравяйте да опитате турско кафе.“

  1. Нисеко, Япония

Защо да посетите? Ако искате да изживеете незабравима зимна дестинация извън обичайните места в САЩ или Европа, Нисеко си струва да посетите. Това е най-добрата ски зона в Япония и има много дейности на и извън пистите.

Кой трябва да отиде? Запалени скиори и всеки, който иска алтернатива на планинските курорти в САЩ и Европа или който иска да изживее нови части на Япония, които може да не е посещавал.

Не пропускайте: „Не забравяйте да вземете един от многото горещи минерални извори, наречени Онсен. Те са невероятно релаксиращи в един ден извън пистите“, казва Джеймс Кац, туристически съветник. „Най-добрите са в хотел Green Leaf или Yugokorotei Onsen.“

  1. Чежу, Южна Корея

Защо да посетите? Разположен точно до брега на Корейския полуостров, Чежу е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, което изглежда като свят далеч от Сеул. Дори има свой местен диалект и култура. Вулканичният остров има тропически климат, но е нещо повече от плажове с кристална вода. „Пещерите от лава са чудо, с едни от най-дългите сталагмити в света“, казва съветникът по пътуванията на OvationNetwork Силвия Лебович.

Кой трябва да отиде? Активни пътешественици, сърфисти, туристи и ентусиасти по геология – всички ще се насладят на Чежу.

Не пропускайте: Не пропускайте поход нагоре по калдерата, пълна с растителност. Можете да извървите целия път до края на кратера на вулкана, тъй като той е в латентно състояние и не е изригвал повече от 7000 години.

  1. Долината Орхон, Монголия
Снимка: Getty Images

Защо да посетите? Долината Орхон е известна със своята природна красота и номадска култура. Можете да изследвате тучни пейзажи, древни паметници и традиционни германски лагери, докато се наслаждавате на приключения на открито като конна езда и туризъм. Това е спокойно бягство, където можете да се свържете отново с природата и да откриете провинцията на Монголия.

Кой трябва да отиде? Всеки, който търси културно потапяне и природна красота, както и спортни ентусиасти, които търсят поло изживявания.

Не пропускайте: „Когато посещавате долината Орхон, не пропускайте вдъхващия страхопочитание водопад Орхон и исторически места като манастира Ерден Зуу“, казва Бенджамин Глук, туристически съветник.

  1. Гоа, Индия

Защо да посетите? Неговите пясъчни плажове и слънчево време привличат хора отвсякъде. Посетителите сравняват Гоа с екзотични дестинации като Хавай, но много по-евтини и с португалско влияние.

Кой трябва да отиде? Чудесно за любителите на плажа. Гоа привлича самотни пътници, семейства и младоженци.

Не пропускайте:Световноизвестната базилика на църквата Бом Исус и единственият военноморски музей в Азия. „Гоа е домакин на най-голямото плаващо казино в Азия и традиционната морска кухня е задължителна“, препоръчва Харли Розенберг, туристически съветник.

  1. Тангале, Шри Ланка

Защо да посетите? Тангале е известен със своите дълги участъци от недокоснати бели пясъчни плажове и тюркоазени води. Това е чудесно място да прекарате известно време необезпокоявано и да се отдадете на водни дейности.

Кой трябва да отиде? Тангале е убежище за тези, които търсят спокойствие и тишина далеч от града.

Не пропускайте: „Убежището за птици Каламетия е задължително“, отбелязва Лорета Рамирез, съветник по пътуванията на OvationNetwork. За любителите на природата тази крайбрежна влажна зона е идеално място за наблюдение на смесица от морски и птичи живот.

  1. Оаксака, Мексико

Защо да посетите? Оаксака е известен предимно със своите местни жители, сапотеките, които представляват 40% от местното население на Мексико. „Богата на храна от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, мекал, археология, природа и страхотни познания за духовната енергия, Оаксака трябва да бъде в списъка на всеки“, съветва Тери Бахри, туристически съветник.

Кой трябва да отиде? Оаксака е за всеки, който цени завладяващото изживяване, включително изкуство, гастрономия, история и истинска непокътната дестинация с автентични преживявания.

Не пропускайте: Не пропускайте местните вкусове, включително енергийната напитка tejate, направена от царевица с пяна от бели какаови зърна, наречена patlaxtle. Популярната тортила tlayuda е родом от щата Оахака и се смята за емблематична в местната кухня.

  1. Компорта, Португалия

Защо да посетите? Селски рай близо до Лисабон с непокътнати плажове, Компорта ви очарова със сдържан и възвишен лукс.

Кой трябва да отиде? Любители на плажа, любители на наблюдение на птици и семейства, търсещи релаксираща ваканция.

Не пропускайте: „Не бива да пропускате обяд в Ilha do Arroz“, казва Анчал Ганди, туристически съветник, който добавя: „Трябва да опитате прясно уловените на място алени скариди и любимата на феновете в Португалия: шунка Iberico bellota.”

  1. Сан Себастиан, Испания

Защо да посетите? Сан Себастиан е дом на едни от най-добрите готвачи в света. Предлага незабравимо гастрономическо изживяване, природна красота и уникална баска култура.

Кой трябва да отиде? Градът е подходящ за гастрономи, културни ентусиасти и любители на приключенията на открито.

Не пропускайте: „Не пропускайте да опитате изобретателните пинчоси в стил тапас на Сан Себастиан, вечеряйте в един от многото ресторанти със звезда Мишлен и опитайте txakoli, полуискрящо плодово вино, налято във висока чаша от високо“, казва Съветник по пътуването на OvationNetwork Вибха Дания-Дхаван.

  1. Река Нил, Египет

Защо да посетите? След разглеждане на Кайро, Нил предлага по-релаксиращ начин да посетите част от страната, където много от най-известните древни места са разположени директно на реката. „Гледането им от реката дава различна гледна точка, която просто спира дъха“, съветва Джина Габард, вицепрезидент по свободното време и независими съветници за OvationNetwork.

Кой трябва да отиде? Любители на историята и културата, активни пътешественици, младоженци и любопитни авантюристи, които искат да изследват една от най-старите цивилизации на Земята.

Не пропускайте: Круиз със седем нощувки от Луксор до Асуан, за да разгледате повече от местата в региона, включително известния шлюз Есна, Карнак, Долината на кралете и кралиците и изящния храм на Филе. Плавайте с фелука около остров Елефантина, за да видите мавзолея на Ага Хан, който гледа към реката. Вземете 30-минутен полет до Абу Симбел, мястото на хипнотизиращия и впечатляващ храм на Рамзес II, построен преди около 3200 години.

  1. Маракеш, Мароко

Защо да посетите? Маракеш е завладяващ град, който осигурява първокласно усещане за място с чар на стария свят, като същевременно инжектира съвременния лукс в историческото изследване, привличайки глобална творческа общност, празнувайки занаятчиите. „С неотдавнашното земетресение, засегнало провинцията, е важно да подкрепим местните хора и да помогнем за възстановяването на изгубеното и да започнем да възстановяваме извън града“, добавя Андрю Щайнбърг, съветник за пътувания.

Кой трябва да отиде? Страхотна дестинация за пътувания от няколко поколения, двойки, търсещи романтика от стария свят, и тези, търсещи приключения.

Не пропускайте: разходка на площад Jemaa el-Fna, спа ден в един от луксозните курорти с време в един от най-добрите хамами (бани).

  1. Милос, Гърция

Защо да посетите? Милос има над 70 феноменални плажа, заедно със запомнящи се залези и рибарски селища. Въпреки че се преврна в популярна дестинация, той е много по-малко пренаселен от острови като Миконос и Санторини. „Завладяващите му лунни пейзажи не приличат на нищо друго, което ще видите в Гърция“, казва Мери Ууд, съветник по пътуванията на OvationNetwork.

Кой трябва да отиде? Милос е добре дошло заминаване както за двойки, така и за семейства, които искат романтична, спокойна атмосфера. Ако обичате времето на плажа, възможностите са изобилни и разнообразни.

Не пропускайте: Лунният пейзаж на плажа Саракинико е наистина уникален, със зашеметяващия си бял пясък и скални образувания, съпоставени с чиста тюркоазена вода.

  1. Река Игуасу, Аржентина/Бразилия

Защо да посетите? Рио Игуасу и неговите едноименни водопади са грандиозна демонстрация на сила, разположена сред буйни гори, които се простират между Аржентина и Бразилия. Смятан от повечето за осмото чудо на света и обявен през 1984 г. за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, водопадът се състои от стотици каскади, които се простират на километри. Бразилската страна предлага по-добри панорамни гледки, докато аржентинската страна ви отвежда по-близо до водата.

Кой трябва да отиде? „Всеки и на всякаква възраст определено трябва да направи пътуването, комбинирайки го с Буенос Айрес или Рио де Жанейро“, казва Бен Борели, туристически съветник. Също така е популярно сред наблюдателите на птици, които могат да видят някои от най-важните видове на планетата.

Не пропускайте: Невероятни гледки към Дяволското гърло, най-известният водопад от аржентинската страна. Различни оператори предлагат ободряващи разходки с лодка по реката и преминаване близо до и почти докосване на някои от малките водопади.

  1. Исла Бару, Колумбия

Защо да посетите? Исла Бару е входът към националния природен парк Розарио и Сан Бернардо Корали, единственият подводен парк в Колумбия, известен със своите цветни риби и морски животни, което го прави рай за гмуркачите. Исла Бару също осигурява приятен отдих от Картахена.

Кой трябва да отиде? Исла Бару е чудесна алтернативна дестинация за романтично бягство. Също така е идеален за гмуркане или гмуркане с шнорхел.

Не пропускайте: „Не забравяйте да се гмурнете до мистериозния потънал самолет на Пабло Ескобар близо до островите Росарио, само на кратко пътуване с моторна лодка“, препоръчва Франк Дибартоло, туристически съветник в OvationNetwork.

  1. Биариц, Франция

Защо да посетите? „Биариц е бижу от Бел епок на югозападното крайбрежие на Франция, отдавна ценен от европейците“, отбелязва туристическият консултант Фиона Бейн. Ще намерите впечатляваща брегова ивица с прекрасни пясъчни плажове, епично сърфиране и огромно разнообразие от ресторанти.

Кой трябва да отиде? Голфъри, конни ездачи и сърфисти ще се насладят на изследването на живописното крайбрежие. Освен това е елегантна и романтична дестинация за двойки.

Не пропускайте: Не пропускайте Marche aux Halles. Този пазар е спектакъл и също така е дом на забележителни ресторанти и сергии като Maison Balme, който е известен със своите омлети.

  1. Покхара, Непал

Защо да посетите? Покхара предлага езерен пейзаж, достоен за пощенска картичка, с драматичен планински фон, множество приключенски дейности, всички видове настаняване и избор на храна. Градската сцена е спокойна, с барове и ресторанти, простиращи се по брега на спокойното езеро.

Кой трябва да отиде? За търсещите приключения Покхара е може би най-добрата дестинация за парапланеризъм на планетата и е заобиколена от реки с бели води, които са идеални за рафтинг. За туристите това е входът към световноизвестните пътеки в и около планинската верига Анапурна.

Не пропускайте: „Трябва да гледате изгрева от Сарангкот“, казва Андрю Уилямс, туристически съветник. „Местните вярват, че долината е свещено място, защитено от околните планини. От тази гледна точка можете наистина да почувствате очарованието на тази дестинация.“

  1. Талин, Естония

Защо да посетите? Талин е оживен град с богата култура, разположен на брега на Балтийско море. Посетете Стария град, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, и се насладете на страхотна храна, завладяваща история и достъп до море и природа.

Кой трябва да отиде? Естония е страхотна за всеки, който се интересува от нововъзникваща хранителна сцена и скандинавска култура. Съветникът по пътуванията на OvationNetwork Илейн Еспозито отбелязва: „Талин също поддържа жива силната история на Естония от различни епохи с интересни обиколки, местни традиции и топли и приятелски настроени хора.“

Не пропускайте: Не пропускайте Музея на марципана, дом на едни от най-старите сладкиши, правени в Естония, и Работилницата за рисуване на марципан. Нарисувайте своя собствена фигурка от марципан в Maiasmokk Cafe и научете всичко за неговата сладка и цветна история.

  1. Берген, Норвегия

Защо да посетите? Въпреки че Берген е вторият по големина град в Норвегия, той се чувства по-скоро като малък. Берген е културен център, предлагащ съвременно изкуство, ресторанти от световна класа и очарователни къщи с фронтони покрай пристанището. Берген също така служи като врата към най-величествените фиорди и извисяващи се планини в света.

Кой трябва да отиде? Тези, които търсят приключения и някои от най-красивите природни чудеса на света.

Не пропускайте: „Рибният пазар е нещо, което трябва да се види и е особено оживен сред местните жители“, казва Ашли Даймънд, туристически съветник.

  1. Франсхук, Южна Африка

Защо да посетите? Франсхук е следващата голяма винена дестинация след по-познатия Стеленбош. Виненият трамвай Франсхук предлага транспорт до 30 винарни, където гостите могат да направят дегустации на вино и обиколки на изби.

Кой трябва да отиде? „Тази дестинация е идеална за тези, които търсят спокойствието на природата, ценят изисканата кухня и виното, както и автентичното, но същевременно съвременно настаняване“, отбелязва туристическият консултант Кери Джийн.

Не пропускайте: Babylonstoren, легендарна холандска ферма от Кейп, първоначално построена през 1692 г., която разполага с лозя от световна класа, градини, изискана кухня и 5-звезден хотел и спа. Техният наскоро добавен градински магазин, джелатерия и пекарна за кафе допълват философията „от фермата до масата“.

  1. Нуку Хива, Френска Полинезия
Снимка: Getty Images

Защо да посетите? Нуку Хива е най-големият остров в Маркизкия архипелаг във Френска Полинезия и предлага специална дестинация за пътниците. Известен със своите спиращи дъха водопади и добре запазена полинезийска култура, Нуку Хива позволява на посетителите да пътуват извън утъпкания път, за да се свържат отново с природата.

Кой трябва да отиде? Нуку Хива е идеален за търсачи на приключения и любители на природата, както и за двойки или соло пътешественици, търсещи уединение и релакс.

Не пропускайте: Разходка до водопада Вайпо, най-високият водопад във Френска Полинезия, спускащ се над 350 метра. „Походът до водопада ще ви отнеме около пет часа през буйни тропически гори и предлага спиращи дъха гледки по пътя“, казва туристическият съветник Стейси Кристиник, която добавя: „Ще бъдете възнаградени с освежаващо потапяне в прохладните басейни отдолу. ”

  1. Великденски остров, Чили

Защо да посетите? Великденският остров, разположен на 2100 мили от бреговете на Чили, често е определян като едно от най-отдалечените места за посещение на планетата. Това е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, заобиколен от лазурна вода и покрит със стотици археологически обекти.

Кой трябва да отиде?Великденският остров е идеалното място за посещение както за любителите на природата, така и за опитни пътешественици, които искат да посетят дестинация извън мрежата.

Не пропускайте: „Посещението на острова не е завършено, докато не посетите над 900-те каменни пиедестала, наречени Моаи, които са разположени из целия Великденски остров“, отбелязва Барбара Хамър, туристически съветник. „Разходете се из острова, за да видите дивите коне и грандиозните вълни, които се разбиват по красивото крайбрежие.“

  1. Езерото Саймаа, Финландия
Снимка: Getty Images

Защо да посетите? „Най-големият езерен регион в Европа, образуван в края на последния ледников период, Финландското езеро е синьо чудо от езера, острови, реки и канали с великолепни борови гори. Наистина е грандиозно“, според туристическия съветник на OvationNetwork Боб Престън.

Кой трябва да отиде? Любители на природата, активни семейства, риболовци, скиори през зимата и любители на водните спортове през лятото.

Не пропускайте: Годишния оперен фестивал „Савонлина“ в средновековния замък на града и рок фестивала в Йоенсуу.

  1. Залив Ха Лонг, Виетнам

Защо да посетите? Заливът Ха Лонг, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е една от най-уникалните екосистеми и геоложки образувания в света. Малко места предлагат такава комбинация от естествена красота, дейности на открито, прясна храна, спокойствие и достъпност.

Кой трябва да отиде?„Независимо дали сте любител на историята, ентусиаст на природата, любител на храната или търсач на приключения, заливът Ха Лонг има какво да предложи на всеки“, съветва Андрю Луис Харисън, туристически съветник. „Уникалните скални образувания, съставени от варовиков карст и островчета, добавят към магията на това неповторимо място.“

Не пропускайте: Ако се притеснявате, че заливът Ха Лонг ще бъде твърде претъпкан, вместо това резервирайте пътуване на север до Бай Ту Лонг.