Новини Транспорт

Семейство пропусна ваканция за 9000 евро заради скенер на летището, разкъсал паспорт

   
Семейство пропусна ваканция за 9000 евро заради скенер на летището, разкъсал паспорт

Семейство е принудено да се откаже от ваканция за 9 250 евро, след като скенер на летището разкъсва паспорта на майката. Емили Алън е резервирала ол инклузив пътуване до гръцкия остров Корфу със съпруга и двете си деца, за което трябва да излетят от Хийтроу в Лондон. Но докато паспортът й се сканира на летището, той е повреден от машината, което го прави невалиден.

„Първоначално поставих паспорта си в машината по грешния начин, така че внимателно го плъзнах обратно и го обърнах“, казва жената пред The Telegraph. По време на този процес страницата със снимката, която не е ламинирана, се разкъсва. Емили Алън е посъветвана от персонала на аеропорта да купи тиксо от магазин на летището, за да залепи документа, но това не го прави валиден.

Въпреки че семейството може да излети от Обединеното кралство, няма гаранция, че гръцките власти ще приемат документа на кацане, посочва Independent. Те вземат „болезненото решение“ да отменят пътуването и да си останат у дома.

Голяма част от платените суми обаче не подлежат на връщане, заради което семейството губи над 4 500 евро. Според Алън, те не успяват да възстановят никакви разходи чрез своята застраховка за пътуване, въпреки предявения иск.

Повреден паспорт може да доведе до отказ на властите да допуснат пътниците на територията на дадена страна, в зависимост от степента на проблема. През 2019 г. 22-годишен мъж влезе в новините, след като пропусна семейна почивка на Карибите заради малка цепка на паспорта му. Джеймс Адамс стига до гейта на летище Гетуик, за да хване полета до Аруба, когато му е отказан достъп на борда. Заварчикът от Съфолк обаче успешно използва документа преди това в същото състояние. Авиокомпаниите се презастраховат, тъй като подлежат на глоби, ако допуснат пътник да лети с неподходящи документи, възлизащи на над 3 200 евро на човек.