Събития

МВнР: Българите в Израел имат няколко възможности за пътуване до България

   
МВнР: Българите в Израел имат няколко възможности за пътуване до България

Необходимо е българските граждани стриктно да се придържат към инструкциите на израелските власти, които се актуализират непрекъснато и отчитат спецификите на отделните региони в страната. Това напомниха от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с актуалната ситуация в Държавата Израел.

От посолството на България в Държавата Израел информират, че българските граждани имат няколко възможности за пътуване до България. Една от тях е чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион - директни и с прекачване, съобщава БТА.

Друга възможност е чрез използване на граничния контролно-пропускателен пункт „Аленби“ с Йордания, докъдето се препоръчва да се пътува без да се преминава през палестинските територии, и редовни директни полети от международно летище Кралица Алиа в Аман. Третата възможност е чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

От българското външно министерство обръщат внимание, че горепосочените възможности не се организират и координират от посолството на страната ни.

Предвид ситуацията, Консулска служба към българското посолство в Тел Авив преустановява работа по регулярни въпроси, като документи за придобиване на гражданство и нотариални услуги (с изключение на спешни такива). Консулска служба остава на разположение на гражданите по въпроси, като настоящата ситуация, издаване на временни паспорти и др.

От МВнР напомниха още, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

Повече от 800 души са били убити в Израел от началото на офанзивата на „Хамас“, която започна събота, съобщиха снощи от правителствената пресслужба на Държавата Израел, предаде Франс прес. Сред убитите има и чужди граждани. Над 2600 души са ранените в Израел, а около 150 души са били отвлечени от „Хамас“. Държавата Израел официално обяви състояние на война за първи път от войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че жестокостите, извършени от „Хамас“ по време на нападението срещу Израел, наподобяват тези, извършени от джихадистката групировка „Ислямска държава".