Новини Събития

Израел открива гореща телефонна линия за туристи

   
Израел открива гореща телефонна линия за туристи

Каква е актуалната ситуация в Израел?

По Израел бяха изстреляни ракети, които поразиха Тел Авив и Йерусалим, а в страната има въоръжени терористи.

По последни данни на здравните служби броят на загиналите в Газа е 704 палестинци и над  900 израелци, съобщават израелските медицински служби. По данни на ООН над 187 000 жители на Газа са разселени. Властите потвърдиха и смъртта на девет американски граждани, а 10 британски граждани се смятат за загинали или изчезнали.

Министерството на външните работи, Британската общност и развитието (МВнР) на Обединеното кралство актуализира насоките си за пътуване в засегнатия регион, като съветва да не се предприемат пътувания до Израел и окупираните палестински територии (ОПТ), освен тези от първостепенно значение.

Това означава, че ваканционните компании, чиито клиенти се намират в зоната, трябва да ги върнат обратно възможно най-бързо и да спрат всички бъдещи пътувания, докато препоръките не бъдат понижени.

По-конкретно, FCDO сега препоръчва да не се пътува до: Газа, фермите Шабаа и Гаджар в радиус от 500 м от границата с Ливан ("синята линия") на изток от Метула, включително северния край на града, и в радиус от 500 м от границата със Сирия ("линията Алфа")

Районът в близост до границата с Газа, който включва районът югозападно от Ашкелон; районът южно от път 35 и западно от път 40 до Тлалим, без да се включва Беер Шева; районът западно от Беер Шева; районът северно от път 211

FCDO също така предупреждава, че инциденти са се случвали в Тел Авив, Беер Шева, Хадера, Йерусалим и Стария град (около Дамаската порта, Иродовата порта, Лъвската порта и Верижната порта), Наблус, Дженин, Хеброн, долината на река Йордан, на израелските контролно-пропускателни пунктове, в близост до селищни аванпостове и около палестинските бежански лагери.

Трябва да проявявате особено внимание, когато посещавате тези райони, и да пътувате само ако това е наложително.

Гореща линия и помощ за туристи в Израел

Министерството на туризма на Израел заявява, че "следи ситуацията и се ангажира да гарантира, че всички туристи, посещаващи Израел, са в безопасност и информирани". За да помогне в това отношение, то е създало "гореща линия за туристи".

"Министерството на туризма на Израел ще предостави цялата необходима помощ на тези, които се нуждаят от нея, и управлява туристическа гореща линия чрез WhatsApp, за да могат туристите да се информират за ситуацията в хода на нейното развитие."

Телефонният номер за запитвания в WhatsApp е +972-55-972-693, а имейл адресът е: [email protected]

Посетителите могат също така да наберат номер 104 за информация и съвети на няколко езика или да се свържат с Командването на вътрешния фронт чрез WhatsApp и SMS на номер +972 (0) 52-9104104.

Какво да направите, ако имате резервирана почивка в Израел?

Задължително трябва да проверите съветите на Министерство на външните работи относно пътуването до Израел, преди да заминете на екскурзия. Ако сте резервирали пакетна почивка в Израел, можете да я отмените и да получите пълно възстановяване на сумата поради предупреждението за забрана за пътуване.

Полетите до Израел

Международното летище в Тел Авив - основният туристически център в страната - все още работи, но много авиокомпании са отменили или пренасочили полетите си.

Американските авиопревозвачи United Airlines, Delta Airlines и American Airlines преустановиха полетите си, а европейските оператори, включително Lufthansa, AirFrance и финландската Finnair, също спряха полетите си.

EasyJet отмени полети до Тел Авив в неделя и понеделник и заяви, че ще коригира времето за обслужване през следващите няколко дни.

"Всички клиенти, засегнати от отменените полети, имат право на възстановяване на сумата, ваучер или безплатно прехвърляне към нов полет", заяви говорител на авиокомпанията.

Полетите на Wizz Air, пътуващи за Израел, когато започна офанзивата, бяха пренасочени към Ларнака, главното летище на остров Кипър. Полетите до и от Тел Авив бяха отменени до второ нареждане.

Португалската компания TAP преустанови полетите в понеделник и предлага възстановяване на парите или промяна на графика без допълнителни разходи.

Израелската авиокомпания El Al заявява, че работи в съответствие с инструкциите на силите за сигурност и че полетите се изпълняват "по разписание".

Какво трябва да направите, ако в момента се намирате в Израел?

Международните граници - както въздушни, така и сухопътни, могат да бъдат затворени в кратък срок. Ако в момента се намирате в Израел, вашата застраховка за пътуване все още е валидна, докато успеете да напуснете страната.

Преди да пътувате, трябва да се консултирате с авиокомпаниите и застрахователите за пътуване.

За повече информация можете да се обърнете към Командването на вътрешния фронт: www.oref.org.il/en или да се обадите на телефон 104, ако се намирате в Израел.