Новини Транспорт

Втори опит чартърът да евакуира българите от Израел

   
Втори опит чартърът да евакуира българите от Израел

Очаква се извънредният евакуационен полет за Тел Авив на "Юропиън Еър Чартър" да излети днес от летище София. Полетът беше планиран за вторник, но го отмениха за днес. 

Самолетът ще излети от България празен и трябва да се върне с пътници от Израел. Страната ни вече организира два такива полета с правителствения самолет „Еърбъс“. А от външното ни министерство препоръчват българските граждани в Израел да се регистрират в посолството в Тел Авив. 

Напомнят и че ситуацията е изключително динамична и сънародниците ни следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично. Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи българи. Първата са краткосрочно пребиваващи и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Във втората група - попадат постоянно пребиваващите в Израел, повечето от които с двойно гражданство. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел.