Новини Събития

Помпей е претъпкан. Италианците откриха как да го разширят

   
Помпей е претъпкан. Италианците откриха как да го разширят

Звучи като математически проблем. Как да направите едно от най-известните древни места в света по-голямо? Не можете да изградите повече от него. Можете да продължите разкопките, но с цената на огромни разходи.

На фона на все по-големия приток на туристи, тълпящи се в Помпей, екипът на археологическия парк предлага план Б – разпръскване на посетителите около по-отдалечени древни забележителности, до които те да пътуват организирано и с билети на принципа „всичко в едно“.

Grande Pompei ще бъде parco diffuso - разпръснат археологически парк, включващ зоните на самия Помпей, както и вили в близките Боскореале, Оплонтис (в съвременния град Торе Анунциата) и Стабия (в съвременния Кастеламаре ди Стабия).

При посещение в Помпей миналата седмица италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано го нарече „разпръснат музей“, обявявайки старта на „програма за устойчиво подобряване на археологическите обекти на парка и района около него."

Местата вече са част от Археологическия парк на Помпей, но досега се посещават с отделни билети. Освен това са сравнително далеч едно от друго –територията, на която се простират, е около 13 км, като има ограничен обществен транспорт до някои от забележителностите.

През 2021 г. е въведена пилотната услуга за трансфер около обектите Pompeii Artebus. Тяхната недостъпност обаче означава, че броят на посетителите им е нисък. Докато близо четири милиона души са посетили самия Помпей през 2019 г., само 55 000 са успели да видят Вила А (за която се смята, че е била собственост на император Нерон и втората му съпруга Попея Сабина, която той убива) в Оплонтис. Само 52 000 стигат до двете вили в Стабия - Villa Arianna и Villa San Marco.

И все пак Помпей е претъпкан. Броят на посетителите е нараснал от под 2.7 милиона през 2014 г. до над 3.9 милиона до 2019 г. През юли 2023 г. рекордните 21 141 души са посетили парка за един ден. През 2023 г. е пуснат и директен високоскоростен влак до Помпей от Рим. Въпреки че се движи само в една неделя от месеца, това увеличава значително теглото на еднодневните екскурзии. Древният град е най-посещаваният обект на културното наследство в Италия на последното събитие Domenica al Museo, когато държавните културни обекти са с безплатен вход през първата неделя от месеца.

Билетите за „разпръснатото“ място ще важат три дни, като всички обекти ще се свързват с безплатни автобуси. Планът ще доведе и до повторното отваряне на Antiquarium - музей до Вила Реджина в Боскореале. Ще има стая, посветена на текущите разкопки в Чивита Джулиана, включително церемониалната карета, открита през март 2021 г.

Villa dei Misteri в Помпей ще получи ново осветление, което ще се доближи до оригиналното.

Ходът на италианските власти идва след проекта Grande Progetto Pompei, или Great Pompeii, в рамките на който се извършват ремонтите на обектите в парка през последното десетилетие, финансиран в размер на 105 милиона евро от Европейския съюз.

Големи разкопки се проведоха и в Чивита Джулиана, където бяха открити останките от коне през 2018 г. и колесница през 2021 г., както и стая, която хвърля нова светлина върху живота на робите.

В рамките на проекта бяха открити и два нови музея в района: Antiquarium, отворил врати през 2021 г., и Museo Archeologico di Castellammare di Stabia, Libero D’Orsi, който се помещава в грандиозния дворец Reggia di Quisisana в Кастеламаре ди Стабия.

В рамките на проекта са възстановени 70 сгради, допълнителни 40 хектара от обекта са отворени за посещения и е създаден четирикилометров достъпен район от Помпей за хора с намалена подвижност.

Санджиулиано каза пред репортери тази седмица, че в новата схема Grande Pompei ще бъдат инвестирани повече от 230 милиона евро. Проектът стартира на 13 октомври.