Новини Транспорт

Магистралата между Калотина и Драгоман най-после е готова

   
Магистралата между Калотина и Драгоман най-после е готова

С близо две годишно закъснение най-после участъкът между Калотина и Драгоман на магистрала "Европа", която свързва София със Сърбия, е готов и трасето е пуснато за движение.

Отсечката с дължина от 14.5 км вече има Акт 15 и предстои провеждане на държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Ясен Йорданов направиха оглед на трасето.

"Така сме една стъпка по-близо да имаме пълноценна транспортна свързаност със Сърбия. Надявам се следващата стъпка да направим до края на 2024 г. като открием и последния участък от Сливница до София", каза Андрей Цеков.

По думите му участъкът между Калотина и Драгоман е изпълнен в "относително кратък, но изключително тежък период, съвпадащ с ковид кризата от 2020 г., високите инфлационни процеси през 2021 г. и 2022 г. и политическа нестабилност, включваща три редовни и четири служебни кабинета".

Съгласно подписания договор обектът трябваше да е готов в началото на 2022 г., но вместо това беше непрекъснато отлаган по различни причини, включително и по вина на държавата. Нещо повече - заради лошата организация на движение, изпълнителят обединение начело с австрийската "Щрабаг" беше глобен от правителството на Кирил Петков.

Днес регионалният министър Андрей Цеков отчете като постижение на проекта "предотвратяването на сериозни пътно-транспортни произшествия, които винаги са изключително голям риск при строителство без преустановяване на трафика по основното трасе по време на ремонтните работи, както и наличието на железопътна линия в съседство".

Изграждането на магистрала "Европа" между София и ГКПП "Калотина" става с европейски средства на обща стойност близо 590 млн. лв. От тях 424 млн. лева са по линия на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", а 165 млн. лева са осигурени от механизма "Свързана Европа".

"С изграждането на тази свързаност със Сърбия вече можем да кажем, че Азия е по-близо до Европа", каза Георги Гвоздейков. Той допълни, че до преди няколко години пътуването от София до Калотина е отнемало часове, а през следващата година това разстояние ще се изминава за под половин час.

"Магистралите са кръвоносната система на икономиката и на стандарта ни на живот", каза Андрей Цеков. Той отбеляза, че към момента България е свързана транспортно чрез магистрала единствено с един от съседите си - Турция.

Регионалният министър изрази надежда следващата година да се направят стъпките за нормална връзка с Румъния към Видин.

До края на 2024 г. трябва да бъде завършен участъкът между Мездра и Ботевград, а до края на 2025 г. и останалата част от трасето, каза Андрей Цеков. Този път обаче не е с магистрални габарити, а е скоростен. За участъка между Враца и Монтана все още няма дори изработен проект.

След скоростния път Видин - Ботевград вниманието ще бъде фокусирано върху новите проекти като магистралата от Русе до ГКПП "Маказа", каза регионалният министър. По този начин ще бъде осигурена връзка с пристанищата в Егейско море и особено с Александруполис, което ще бъде основен транспортен хъб в тази част на Европа за дълги години, допълни той.