Анализи

СПА съюзът взима още пари от Министерството на туризма за реклама в Австрия

   

Сийка Кацарова е председател на BUBSPA
  BUBSPA

Любимата неправителствена организация на всички министри на туризма до момента – Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), започва да получава финансиране и от сегашния министър Зарица Динкова за промотирането на България в Австрия. Това съобщиха за TravelNews представители на други браншови организации. Сумата е в рамките до прага за обществена поръчка – 30 000 лв. без ДДС.

От Министерството на туризма все още не са отговорили колко точно са средствата, които се предоставят на организацията. Председателят на BUBSPA Сийка Кацарова се крие и не отговаря на запитванията. Проектът е за позициониране на България като целогодишна дестинация за качествен здравен туризъм на здравноосигурителен пазар Австрия. Ръководител на него е Меглена Плугчиева, бивш посланик в Швейцария, Германия и Черна гора, бивш вицепремиер в кабинета на тройната коалиция при Сергей Станишев и предложена от ГЕРБ за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в кабинета Габровски през миналата година. В тази връзка от BUBSPA са изпратили писмо (с което TravelNews разполага) до посланика на България в Австрия Десислава Найденова – Господинова да съдейства при осъществяването на инициативите.

„Нямам отношение по финансовите въпроси на BUBSPA с Министерството на туризма и не знам сумата по проекта“, заяви пред TravelNews Меглена Плугчиева. Тя го е поела благодарение на добрите си контакти на високо ниво в Австрия. Целта е страната ни да бъде представена и промотирана за здравен туризъм на австрийския пазар, защото на него нищо не се случва. България е загубила позициите си в Австрия, което е жалко, а други страни като Албания имат мощна реклама там, коментира Меглена Плугчиева.

Останалите браншови организации в туризма скочиха за пореден път, че се дават пари само на BUBSPA да рекламира страната навън. „Сийка Кацарова добре си играе картите с всички министри на туризма и получава пари от тях, но реално чужди туристи за здравен и СПА туризъм все още не сме видели в България", заяви Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм, който беше предложен от ГЕРБ за министър на туризма през миналата година. Според него има избирателен подход към определени неправителствени организации при всички министри, включително и при Зарица Динкова. „Няма равнопоставен подход за съвместна работа, а се действа само с тези, които са близки до министъра. Това е систематична грешка, но тя е поправима с оставката или смяната на министъра“, подчерта Захариев. По думите му BUBSPA не представлява целия сектор.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев също смята, че не трябва да има избирателен подход само към едни определени неправителствени организации, като в случая се работи с продуктов съюз. „На едни се дават по-лесно пари за реклама без обществени поръчки, а на други през проекти с черноморските общини, което е добра инициатива, но с тежки и бюрократични процедури“, каза той. Щерев визира отворената наскоро от Министерството на туризма програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в 21 черноморски общини, която е на стойност 5 млн. лв. „Приветствам да се дават средства за реклама на България по различни начини и подходи, но да бъдат с цел уплътняване на летния или зимния сезон, за да може да има чартъри и туристи в т. нар. крила извън високия сезон“, подчерта председателят на БХРА.

Бившият министър на туризма в последните две служебни правителства Илин Димитров също е дал 23 800 лв. на BUBSPA, за да си организира 10-тия конгрес в Пампорово, показва справка на Министерството на туризма. Реално средствата са отишли за провеждането на семинар, на който се събират около 60-те члена на организацията. Министерството обаче ги предоставя по бюджета на националната програма за реклама на България, но не ясно пред кого се прави промоцията на страната.

Бившият министър на туризма Христо Проданов (БСП) в предното редовно правителство даде 146 000 лв. без ДДС на BUBSPA през Германо-българската индустриално-търговска камара, за да подготви и разпространи 4 прессъобщения в германски медии и да разпространи 2 доклада сред туристическия бранш в Германия. Публично не бяха оповестени данни за ефекта от изразходваните средства. Отделно са осигурени средства и за годишния конгрес на съюза. Най-дълго управлявалата Министерството на туризма – Николина Ангелкова, около 7 години, също беше близка със Сийка Казарова и предоставяше средства на организацията.

Мирослав Иванов