Анализи Новини Транспорт

България предлага прекрасни възможности за круизи

   
България предлага прекрасни възможности за круизи
Фиген Аян, президент на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MEDCRUISE
  Мирослав Иванов

Круизните компании търсят нови места за плавания, каквито предлага Черно море и затова в Бургас дойдоха американските концерни Princess Cruise, Holland American Line, Carnival Cruises, Royal Caribbean и др. Sea Dream нямат търпение да се върнат в България. Това казва в интервю пред TravelNews и CruiseNews Фиген Аян, президент на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MEDCRUISE и изпълнителен директор на „Галата порт“ в Истанбул. Организацията проведе за първи път своята Генерална асамблея в България, която се състоя за 63-ти път при домакинството на Пристанище Бургас.

Какъв е потенциалът на българските черноморски пристанища за круизните линии?

  • Черно море е важна част от асоциацията MEDCRUISE. Събития като Главната асамблея, която се проведе в Бургас, е голяма надежда за завръщането на круизните кораби в Черно море. Имаме невероятен брой от круизните компании, които дойдоха дори от САЩ, като Princess Cruise, Holland American Line, Carnival, Royal Caribbean и др. След тази Генерална асамблея домакинстващото пристанище получава допълнителен трафик. В Испания след събитието пристанищата получиха 10 пъти повече работа.

След като войната в Украйна приключи, ще бъдат ли Черно море и по-специално Бургас и Варна нови дестинации за круизите?

  • Да, Бургас, Варна и цялото Черноморие. Пристанището в Истанбул се разви много. Преди приватизацията само 10% от линиите минаваха от там. Сега вече 40% от трафика минава, което значи, че идват повече кораби и остават за по-дълго. В региона на Истанбул круизните компании имат нужда от нови места. Бургас, Варна и Несебър предлагат прекрасни възможности. По-малките компании като Sea Dream нямат търпение да се върнат в България.

Какво мислите за нови круизни маршрути, като например България, Гърция и Турция?

  • Такива имаше преди. За една седмица круизът може да мине през тези три дестинации. Това, че ние дойдохме в Бургас значи, че въпреки войната, този регион е спокоен и безопасен, и ние се наслаждаваме на вашата храна и култура.

Много българи пътуват до Турция. Това е една от най-обичаните дестинации и имате добра реклама. Какво смятате, че трябва да направи България, за да бъде по-позната дестинация и в круизния бизнес?

  • Можем да намерим мост с Министерството на туризма и да си партнираме. Ако има такава възможност, много ще се радвам да я обсъдим с някой от министерството.

Каква е ситуацията с круизите тази година в Средиземно море?

  • Круизите по Средиземно море напълно се възстановиха след пандемията. Имаме по-добри показатели дори от 2019 г., която беше най-добрата и рекордна в пътуванията. Повечето пристанища сега имат едноцифрено или двуцифрено увеличение на пътниците. Индустрията процъфтява в Средиземно море и съм сигурна, че това ще повлияе положително на Бургас, Варна и други черноморски пристанища в бъдеще.

Какъв е ефектът от войната в Израел?

  • В близък контакт сме с приятелите ни от пристанище Хайфа. Това е трагедия и изпращам своите съболезнования на Израел и Палестина. Круизите до там спряха и се променят и пренасочват към Турция, Гърция и Кипър. Трафикът се поема от Лимасол, Мармарис, Кушадасъ, Истанбул, Крит и други градове. Затова в момента работим с екипа на „Галатапорт“ в Истанбул, за да могат да посрещнат всички кораби. Посветихме минута мълчание по време на 63-та Генерална асамблея в Бургас за всички трагедии по света.

Интервюто взе Мирослав Иванов