Новини Събития

Евелина Пулева: Къде сбъркахме с туризма на Бургас?

   

Евелина Пулева (вляво) от Брашов
  Личен архив

Заместник-председателят на Бургаската регионална туристическа камара Евелина Пулева коментира в свой пост във фейсбук, че Бургас не може да развива целогодишен туризъм и е празен през октомври. "Къде сбъркахме?", пита тя и дава сравнение с румънския град Брашов, който през октомври е пълен с гости. Ето и нейният пост:

"Брашов е почти колкото Бургас като жители и това е единствената допирна точка. До 22:00 ч. работят ресторантите и в 19:00 ч. почти всички са на 100% резервирани. След 22:00 ч. започват да работят баровете, които по никакъв начин не пречат на почиващите в хотелите. Хората са усмихнати, спокойни.

Градът е пълен с любознателни туристи, жадни да чуят историята на града и да направят най- прекрасните снимки. Паркирането на автобуси е забранено, като има буферни зони за това, а за колите е урегулирано, посредством паркинги. Никой не протестира, а спазва правилата.

И тук идва въпросът къде сбъркахме? Бургас е град с два университета, пристанище, фестивали, спортни събития, но в 20 ч вечерта през месец октомври, не мога да видя толкова много хора на едно място и ресторанти, за които се чака на опашка да се освободи място. Къде сбъркахме ?", подчертава тя.

Преди време Евелина Пулева заяви, че Черно море е важна туристическа дестинация за страната. България има прекрасни дадености, това се превърна в клише, но клишето реално е факт, обяви Пулева, като призова да се разгледат предимствата на Черно море. Тя изрази съмнение във връзка с черния пиар, който често се свързва с националната народопсихология и подчерта, че изборът на заведение или дестинация може да варира според предпочитанията на всеки турист. Според нея промяната на негативния имидж не може да се постигне с “магическа пръчка“ и е въпрос на държавна политика. 

Габриел Драгиев