Анализи Новини

Исландия ще се бори със свръхтуризма

   
Исландия ще се бори със свръхтуризма

Туристическите дестинации изпитаха рязък срив в броя на посетителите по време на локдауните през пандемията. Сега обаче местните жители се оплакват от обратния проблем - твърде много посетители. На някои места дори се обявяват мерки срещу притока на туристи, пише ДПА, цитирана от БТА.

Бали, Венеция, Атина, Исландия, Халщат в Австрия. На пръв поглед тези места нямат много общо помежду си.

През последните месеци обаче представители на местните власти и жители се задействат срещу "свръхтуризма" на фона на връщането на броя на туристите към предпандемичните нива.

Най-новият пример е Исландия, чийто премиер Катрин Якобсдотир каза при гостуване в телевизия Блумбърг през септември, че правителството ще наложи данък върху туризма, който по думите й ще расте.

Очевидно това не само оказва влияние върху климата, но и понеже повечето ни гости посещават девствената природа, това създава натиск и там, заяви Якобсдотир.

Макар исландските мерки все още да не са разработени окончателно, властите на други места, привличащи голям брой туристи, обясняват подробно усилията си за набиране на повече приходи от туристите, като същевременно направляват броя им, обезкуражавайки тези, които не искат да харчат пари.

В цяла Европа броят на туристите се връща към отчетения през предпандемичната 2019 г., или дори го надминава. През първата половина на 2023 г. туристите на континента са прекарали около 237 милиона нощи в стаи, резервирани онлайн, което е повишение с 22,6 процента спрямо 2019 г, сочат данни на Европейската комисия от 3 октомври. Данни от авиационния сектор, публикувани на следващия ден от Международната асоциация на въздушен транспорт (МАВТ-IATA), отчетоха, че през август световният брой на пътниците е бил на почти 96 процента от предпандемичното ниво.

Притиснати от инфлацията и намаляването на реалните заплати, пътуващите обаче пестят, правейки кратки посещения до туристически дестинации, без обаче да дават пари за скъпите им хотели.

Снимка: iStock by Getty Images

Общинският съвет на Венеция заяви миналия месец, че ще започне да облага "еднодневните туристи" с входна такса от 5 евро. Градът едва избегна да бъде "понижен" от ЮНЕСКО, която води списъка на обектите, световно културно наследство. С над 5 милиона посетители годишно и два пъти повече туристи от местните жители, намиращи се в града във всеки един момент през пиковия летен сезон, свръхтуризмът обаче остава проблем за "Серенисима".

И ако съотношение на туристите към местните жители от 2:1 е лошо, какво да кажем за 10:1 или дори за 15:1? Много от близо 700-те жители на Халщат, селце в Австрийските Алпи, известно с красивите си къщички в пастелни цветове и живописните си езеро и планински пейзаж, са изтощени от нашествието на по 10 000 посетители дневно.

За сравнение, Франция - най-посещаваната страна в света, има население от около 67 милиона души и е посрещнала близо 90 милиона туристи през 2019 г. Претоварените жители на Халщат обаче трябваше да се справят с до 1 милион посетители годишно в предпандемичните години.

През август около 100 местни жители блокираха пътя и тунела, водещи към селището, настоявайки за ограничаване на броя на посетителите за един ден, пристигащи с автобуси от Виена или Залцбург, често пъти само за по някое селфи.

Снимка: Pixabay

Протестите в Халщат се проведоха приблизително по същото време, когато правителството на Гърция обяви ограничение от 20 000 души дневно на посетителите на Акропола, за което ще се издават билети, а посещаемостта ще се следи чрез сайт за резервации. Ограничението, което ще бъде наложено през април 2024 г. вместо през сезона на летните ваканции, бе обявено от министъра на културата Лина Мендони. Тя се оплака от "огромния брой" туристи, много от които се появяват едновременно и причиняват "задръстване".

От другата страна на земното кълбо, в Бали, местни жители и власти също призовават за мерки за ограничаване на броя на посетителите, които преди пандемията с лекота надминаваха по брой 4,3-милионното население на острова.

И не става дума само за брой туристи. Пияни австралийци отдавна причиняват раздразнение в местните жители, причинявайки хаос в районите на плажове и барове, а по-спокойна категория гости на хиндуистките храмове и хълмовете на острова, т. нар. "яж, моли се, обичай" - туристи, предизвикват недоумение със странни оплаквания, например от петли, кукуригащи в близките ферми.