Новини Събития

Пергамският музей в Берлин затваря за реконструкция

   
Пергамският музей в Берлин затваря за реконструкция

Известният с античните си експонати Пергамски музей в Берлин затваря за посетители за 14-годишна реконструкция, съобщи АФП. Той съхранява такива съкровища като Римския олтар на Пергам от 2 век пр.н.е. и Вавилонската порта на Ищар, построена преди 2600 години. Откритият през 1930 г. музей привлича над един милион посетители годишно, когато всички експонати са достъпни.

Времето и тежестта на колекциите, които лежат върху дъното на река от ледниковия период, са повредили основите на музея, които ще трябва да бъдат укрепени. Това е най-сериозната задача, която се оценява на почти 1,5 милиарда евро и се очаква да отнеме повече от десетилетие.

Износването на сградата и трайните щети, причинени от Втората световна война, са довели до течове, когато вали, обяснява Барбара Хелвинг, директор на Музея на Близкия изток към Държавните музеи в Берлин. Според нея е "спешно" да започне ремонт, за да бъдат защитени ценните колекции и да се осигури безопасността на посетителите. "Сградата е в много лошо състояние и потъва", обяснява тя пред АФП. Има критики за прекомерната цена на ремонта и факта, че освен няколко слънчеви панела, нищо няма да е много екологично. Друг евентуален проблем са постъпващите искания за реституция на някои произведения.

Пергамският музей ще остане напълно затворен поне четири години. Северното крило на сградата и централното крило с известния Пергамски олтар вече са без обществен достъп от 10 години.

Секция А, в която се намира Пергамският олтар, трябва да бъде достъпна отново през 2027 г. Секция Б ще остане затворена поне до 2037 г., което означава, че целият Пергамски музей ще може да бъде разгледан отново най-рано след 14 години. Хиляди произведения - скулптури, урни, килими, ще бъдат подредени в складове. Малка част ще бъдат заети на други музеи. Големите експонати като Вавилонската порта, ще бъдат предпазени на място. Общата стойност на проекта може да достигне 1,5 милиарда евро.