Анализи

Открийте рая сред френските ски курорти

   

Ски зона Парадиски във Френските Алпи предлага множество ски писти и лифтове
  Paradiski

Всичко, което трябва да направите, е да се насладите на сезона, който започва на 16 декември 2023 г. и да се отпуснете в снежната околност на Les Arcs!

Едва на прага на есента сме, а мнозина вече усилено обмислят планове за зимата. Скиорите и най-вече авантюристите, които не искат да „робуват“ на едни и същи навици всеки сезон, очакват с нетърпение предстоящите месеци. С удоволствие сменят дестинациите си, но едно е сигурно: винаги търсят качествени и добри условия за ски спускане, вдигане на адреналина и максимална наслада от зимната магия.

Ако се разпознавате в тези изречения и копнеете за ново изживяване извън България, този път няма да ви водим в нашите планини, нито в „традиционно доказани“ ски курорти в Австрия или Швейцария, а по-скоро ще откриете красотата на френските масиви, по-специално

очарованието на ски зона Парадиски.

Това е третата по големина ски зона във Франция и предлага 425 км ски писти, напълно свързани с мрежа от високоскоростни ски лифтове и се състои от световноизвестните ски курорти Les Arcs/Peisey-Vallandry и La Plagne. Тези три курорта са свързани с уникален, ултрамодерен и най-големият двуетажен кабинков лифт в света - Vanoise Express.

Уникалното техническо съоръжение Vanoise Express е двуетажен кабинков лифт с две кабини, всяка с капацитет от 200 души, с общ капацитет от 2000 души на час във всяка посока. Преминаването отнема само 4 минути. Кабините пресичат долината на 380 м над земята, пътувайки от станция Peisey (1612 м) до станция Montchavin-Les Coches (1548 м). На разстояние от 1824 м кабините минават над живописната долина Ponturin, предлагайки панорамна гледка към връх Монблан, масива Beaufortain и северната страна на ледника Bellecôte, както и легендарния извънпистов терен Paradiski®.

Тази зима 2023/2024

Paradiski® празнува 20 години

и 4,3 милиона лоялни скиори свидетелстват за успеха на амбицията на неговите създатели-визионери. Ски курортът Les Arcs се счита за "гиганта" на Френските Алпи и една от най-красивите природни тераси в Европа! Благодарение на идеалното си местоположение, свързано със ски зоната Парадиски и нейните 425 км писти, можете да се изкачите от 1200 до 3250 м надморска височина за миг! Разположени в сърцето на Алпите, срещу Монблан, ски курортите Les Arcs/Peisey-Vallandry предлагат на всеки комфорт, изобилие от услуги и начин на живот, който им подхожда, със 7 различни атмосфери в рамките на 5 високопланински места: недокосната природа, тръпка, почивка, емоции, адреналин, забавление за семейства. Изборът е ваш!

Les Arcs се състои от пет курорта:

Bourg-Saint-Maurice, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 и Arc 2000, а цифрите ясно ви казват, че започваме от най-ниската точка на ски курорта, изкачвайки се до най-високата. Arc 2000 е най-високият ски курорт и двуетажната въжена линия Vanoise Express е в непосредствена близост до спускането до по-големия La Plagne, докато Arc 1950 е най-луксозният, изцяло пешеходен ски курорт с много луксозни хотели, магазини и ресторанти.

Arc 1800 е най-големият и оживен от всички курорти Les Arcs, централно разположен с много кафенета, барове, ресторанти и по-опитните скиори го обичат заради добрите склонове наоколо. Arc 1600 привлича семейства с деца, защото е много красиво село, заобиколено от гора и чиста природа. Bourg-Saint-Maurice е базовият лагер в района и разполага с високоскоростна жп гара в подножието на долината за директен достъп с влак TGV от Париж.

Въпреки че Les Arcs има висока репутация със своя усъвършенстван терен с повече от 40 км писти, скиорите от всички нива могат да се насладят на широки склонове в целия курорт, а любителите на фрирайда могат да се насладят на повече пространство, докато семействата имат забавления, благодарение на многото изключителни обекти: сноупарк, граничен крос, писта за тобоган, 3 специални зони за начинаещи.

Според проучване на Световната федерация по ски, Les Arcs е сред

най-добрите дестинации за сноуборд

в света и определено е в топ 3 във Франция. Междувременно проучванията показват, че скиорите и като цяло любителите на зимата, когато избират идеална дестинация за почивка, ценят преди всичко добрите писти, снежната покривка и комфорта на настаняване. Точно това предлага Les Arcs. Голямата надморска височина на ски зоната, с повечето от пистите над 1800 м и 70% над 2000 м, означава, че карането на ски е гарантирано от началото на сезона в началото на декември до края му в края на април.

Но това не е всичко, Les Arcs започна метаморфоза с цел да даде нов живот на легендарната връзка между ски зоната Arc 1800 и планинските върхове, а първата фаза е да подобри достъпа чрез създаване на ескалатори и нова рецепция, инфо гише и търговска част. Повече от ренесанс - това е метаморфоза, която ще продължи до декември 2024 г., като за зимата на 2025 г. ще бъде пусната изцяло нова 10-местна гондола.

Всичко, което трябва да направите, е да се насладите на зимния сезон, който започва на 16 декември 2023 г., независимо дали пътувате с приятели или като семейство с деца, всеки ще намери това, което търси в Les Arcs!

Габриел Драгиев