Хотели

Какво е да нощуваш в най-добрия хотел в света

   
Какво е да нощуваш в най-добрия хотел в света

Когато избираме хотел за следващото си пътуване, имаме изисквания, които искаме задължително да покрива, и други, които биха били бонус. А някои хотели далеч надхвърлят предназначението си на места за нощуване и сами по себе си са забележителности, които си струва да посетим поне веднъж. Разбира се, за целта се изискват немалко средства. Но е безплатно да си помечтаем за престой в обявения наскоро в Лондон за най-добър хотел в света - Passalacqua.

Хотелът се намира на брега на езерото Комо - една от най-популярните туристически дестинации в Италия. През вековете той е бил предпочитан избор от личности като Наполеон и Чърчил. Построен е от папа Инокентий XI и е бил предопределен винаги да е по-специален от останалите.

В хотела има само 24 стаи и е собственост не на голяма международна верига, а на италианска фамилия, която го придобива през далечната 1878 г. А това са само малка част от причините, поради които ни е трудно да определим Passalacqua просто като хотел - защото е много повече от това.

Според Силвио Веторело, генерален мениджър, титлата за най-добър хотел се дължи на няколко уникални качества. Първо е страхопочитанието, което изпитват гостите, защото мястото надминава всички очаквания. След това идва историята на имението от XVIII век, което успява да ни предразположи да се чувстваме като у дома си. И на трето, но не на последно място, е семейството, което стои зад него, както и всички онези 100 души персонал, които ежедневно правят всичко, за да създадат "магия" за гостите.

Собствениците на Passalacqua са местното семейство Де Сантис. Те притежават и друг хотел в близост - Grand Hotel Tremezzо, известен с това, че има плаващ басейн във водите на Комо. Съпрузите Антонела Малоне и Паоло Де Сантис са предали управлението на дъщеря си Валентина Де Сантис, която се е погрижила за връщането на хотела към предишната му слава, след като до миналата година е затворен за тригодишна реставрация. И присъдената наскоро награда е признание, че наистина се е справила с тази задача.

Най-добрият хотел в света крие и своите тайни. "Когато минавате през вратите му, влизате в различен свят - такъв, който може да не искате да напуснете", казва Де Сантис. Въпреки че се намира само на няколко километра от оживеното селце Молтразио, районът около хотела е спокоен и уединен. Няма как да не останем безмълвни пред високите и цветно боядисани тавани, изрисувани с богове и богини, гледащи към нас.

Но една от най-големите изненади на Passalacqua са подземните каменни тунели, които водят до езерото. Те, както казва Де Сантис, са пълни с "мистерии". През 1837 г. пък композиторът Винченцо Белини създава операта "Сомнамбулът", с която разказва за несподелени желания и сомнамбулизъм по време на престоя си там. И именно това е уникалното на този хотел, смятат собствениците му - че чрез това, което е сега, провокира редица размисли и ни свързва с друго място и друго време, пише CNN.

Де Сантис признава, че всеки един детайл в хотела ѝ е на сърце. И визира както мрамора от Карара и Верона, така и огромните полилеи от Barovier & Toso на Мурано, венецианските огледала и плюшеното спално бельо Beltrami. Passalacqua е не по-малко впечатляващ и отвън със своите просторни терасовидни градини с гледка към езерото и множество фонтани. 

Престоят в хотела се превръща в уникално преживяване и празник за сетивата и заради всички изживявания, осигурени от персонала - като кулинарната програма, организираната медитация, масажите и фактът, че кухнята на ресторанта е постоянно отворена за гостите и те сами могат да отидат да си вземат похапване или да се включат в приготвянето на някое ястие.

Най-любимото време на Де Сантис обаче е закуската. Тя се сервира в традиционен стил, като всички сядат около една отрупана маса като голямо италианско семейство. А ароматите на кафе и мармаладена кростата са гаранция за подобаващо начало на един страхотен ден. Гостите определят като любимо от престоя си усещането като за ваканция в провинциално място - въпреки целия лукс и величественост, всичко тук е просто и много приятно.

За да изживеем la dolce vita така, както в Passalacqua знаят най-добре, трябва да си приготвим между 2300 и 5000 долара на вечер за стая. Цената е очаквано висока, но спомените и незабравимите преживявания, с които можем да си тръгнем, със сигурност са безценни.