Анализи Турагенции

Британските туристи ще бъдат на last minute за зимния сезон

   
Британските туристи ще бъдат на last minute за зимния сезон

Британският пазар ще бъде на записвания в последния момент (last minute) за зимния сезон в България и другите курорти в Европа. Това обяви за TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор на туроператора Balkan Holidays UK, който води най-много англичани в ски комплексите у нас. Причината е, че изчакват да падне сняг и тогава ще започнат да се записват. Такава е ситуацията не само за българския пазар, но и за цяла Европа.

„Миналата година през декември беше много топло във всички европейски курорти и сезонът не тръгна навреме. Тогава имаше анулации и презаписвания за по-късен период на зимата“, обясни Стоянов. Затова сега всички изчакват да видят каква ще бъде ситуацията през тази година. Отделно икономическата ситуация, високите лихви и голямата инфлация във Великобритания също възпират хората от пътувания за зимна ваканция, подчерта Стоянов. Той очаква нивата на британските туристи да бъдат като миналия сезон. Тогава с Balkan Holidays UK са дошли над 17 000 британски туристи, като дори е надмината предковидната 2019 г.

Банско си остава най-популярният зимен курорт за британските туристи в България, които са водени от туроператора. Следва Боровец, като за там най-много се търси обновеният хотел „Рила“, каза Александър Стоянов. Чартърни полети за предстоящия зимен сезон се очаква да има от Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Бирмингам, Бристол, Ийст Мидландс и др. Програмата ще започне от декември след Коледа и ще продължи до края на март 2024 г.

„Държавата трябва да засили рекламата на България във Великобритания, защото започваме да губим позиции. Някак страната ни се изпари като туристическа дестинация и на този пазар“, коментира Стоянов. Нищо не се говори и пише за българския туризъм, допълни той. Засега реклама правят само туроператорите.

Обединеното Кралство е най-големият външен пазар за зимния туризъм. Израелският пазар се срина заради войната и не се очакват туристи. Великобритания е на трето място по важност и за летния туризъм по Българското Черноморие след Румъния и Германия. През 2022 г. у нас са пристигнали общо над 366 000 британци, показва справка на Националния статистически институт, а преди Ковид пандемията - 2019 г., над 470 000.

Мирослав Иванов