Новини Транспорт

Новите толтакси за магистралите и мостовете в Турция ще бъдат въведени след Нова година

   
Новите толтакси за магистралите и мостовете в Турция ще бъдат въведени след Нова година

Обявеното от турското Министерството на транспорта повишаване на толтаксите за преминаване през магистралите и мостовете в Турция, което влезе в сила днес е било отложено. Това съобщи ръководителят на Дирекцията за комуникации към турското президентство Фахри Алтун в профила си в социалната мрежа Екс.

Отлагането на въвеждането на толтаксите е било направено по нареждане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Прилагането на новите такси ще започне от 1 януари 2024 година, пише БТА.

А разликата в цените, които са били заплатени вчера ще бъде върната на потребителите, се уточнява в съобщението.

50 процента по-високи толтакси за магистралите и мостовете в Турция от днес

Вчера сутринта от Главната дирекция на магистралите към Министерството на транспорта, бе обявено, че новите такси за мостовете и автобаните се повишават с 50-75 процента.

Публикуван бе новият ценоразпис, според който таксите за преминаване на леките коли през мостовете над Босфора "Мъчениците на 15 Юли" и "Фатих Султан Мехмед" са били увеличени от 8.50 на 15 турски лири. За преминаване през моста "Чанаккале" предвидената нова такса е 295 турски лири вместо досега 200 турски лири.

А таксата за моста "Османгази" - 290 турски лири вместо досегашните 190 турски лири.

За магистралата Анкара-Нигде се предвижда такса 210 турски лири вместо 140 досега, а за магистралата Малкара/вход/-Чанаккале/изход/- вместо 290 лири - 410 турски лири.