Новини Събития

Най-красивата пещера в света, до която се стига само с лодка

   
Най-красивата пещера в света, до която се стига само с лодка

Регионът Алгарве в Португалия привлича хиляди туристи всяко лято със своите окъпани от слънце плажове със златен пясък, идилични рибарски селища, древни крепости и приказни замъци, вкусна местна храна (и всепризнато червено вино) и спиращи дъха природни пейзажи.
Насеченото крайбрежие на най-южната част на страната се определя от стръмни варовикови скали и скални образувания, осеяни със скрити плажове и мистериозни пещери, най-зрелищната от които е Бенагил.

Разположена между градовете Портимао и Албуфейра, точно зад ъгъла от малък плаж и село със същото име, Бенагил е образувана от ерозия в продължение на 20 милиона години.

И докато пещерите предизвикват образи на мрачни и зловещи пространства, тази не причина на никоя друга. Вероятно затова всеки ден през по-топлите месеци в района се тълпят лодки с туристи, чакащи да влязат в пещерата.

Това, което я прави толкова популярна (и достойна за всеки канал в Instagram) е естественият й „прозорец“, създаден от валежите, който пронизва горната й част и пропуска много слънчева светлина.

Друга много отличителна черта на Бенагил, привличаща постоянен поток от посетители, е нейният пясъчен плаж, на който туристите се наслаждават най-пълноценно при отлив.

Морската пещера, често сравнявана с катедрала заради внушителните си размери и куполообразна вътрешност, има два входа, образувани от постоянния сблъсък на вълните и варовиковите скали.

Бенагил е част от най-известната и живописна туристическа пътека на Алгарве - Седемте висящи долини, която води посетителите на пътешествие от 12 км по крайбрежието и неговите зашеметяващи гледки.

От съображения за безопасност зоната около „прозореца“ на пещерата е оградена, но все пак можете да надникнете вътре от пътеката. Ако искате да разгледате отвътре това природно чудо, единственият ви шанс е да стигнете до там с лодка, каяк или падълборд.

Въпреки че технически можете да плувате до пещерата, това не се препоръчва, тъй като скалистият бряг, вълните и бурното море правят тази дейност опасна, посочва T+L.

Тъй като пещерата е популярна сред туристите в Алгарве, планирайте посещение рано сутрин или късно вечер, както и извън пиковия летен сезон.

Алгарве е една от най-слънчевите дестинации в Европа, така че можете да се насладите на всичко, което предлага той и през пролетта, и през есента.