Анализи Новини

Неразположението при пътуване засяга 30% от хората

   
Неразположението при пътуване засяга 30% от хората

Защо е тази видимо повишена чувствителност по време на ваканционни пътувания? Има много причини. В сравнение с нормалните пътувания, при тези пътувания се наблюдават определени условия, като всички те имат потенциала да увеличат честотата и тежестта на симптомите. Ето някои обяснения и съвети за свеждане на риска до минимум.

В автомобила колкото по-далеч се движи човек, толкова по-вероятно е да се почувства зле, както показват редица математически модели, които прогнозират болестта на движението.

Натрупването на неприятни движения ни води до преминаване на прага, при който усещаме симптоми. При някои хора това може да се случи само след няколко минути, а при други се развива по-бавно. Само при дълги пътувания, след няколко часа на път, във въздуха или на лодка, тази втора група ще премине границата и ще започне да се чувства зле.

Дейностите, които се предприемат, за да се убие времето по време на дългото пътуване, могат да допринесат заусещането за гадене. Често хората правят нещо, за да се занимават и забавляват: четат книга, гледат филм, играят видеоигра или скролват в социалните мрежи.

Само че тези визуално стимулиращи дейности поглъщат вниманието ни до такава степен, че не сме настроени на визуалните сигнали, които позволяват на мозъка ни да оцени движението на превозното средство. Това създава объркване във възприемането на движението. В резултат на това ставамного по-лесно да се почувстваме зле.

През лятото е трудно да се контролира температурата в превозното средство, тъй като слънцето често причинява задушаваща жега - условия, които обикновено засилват симптомите на болестта на движението.

Когато е горещо, тялото ни трябва да положи усилия, за да регулира температурата си, например чрез пот или дишане. Тези различни сигнали са равнозначни на "първични симптоми", тъй като могат да допринесат за появата на други по-съществени симптоми: разширяване на кръвоносните съдове, отпадналост, гадене или повръщане, според случая.

За да се противодейства на тези ефекти, човек се изкушава да включи климатичната инсталация, което само по себе си може да влоши положението на пътниците, силно податливи на морска болест. Системите за вентилация и въздух в салона също насочват хората към праговете на гадене.

Неприятните миризми са друг фактор, който може да засили симптомите на автомобилното гадене: изпаренията от движението, цигареният дим, мръсният въздух или дори миризмата на кожа са определени като втората най-честа причина за гадене в автомобила.

Това са по-големи рискови фактори в началото на летния сезон на пътуване, когато замърсяването на въздуха редовно достига своя връх, а слънчевите лъчи нагряват материалите.

Известно е също така, че има област в мозъка - area postrema или хеморецепторна пускова зона - която може да предизвика свръхпроизводство на слюнка и гадене именно при засичане на определени миризми - защитен рефлекс срещу токсини и други отровни вещества.