Новини Събития

Кои са най-предпочитаните туристически дестинации за европейците?

   
Кои са най-предпочитаните туристически дестинации за европейците?

Гърция се нарежда на пето място сред най-предпочитаните дестинации за европейците, сочат данни от проучване на Европейската туристическа комисия.

Резултатите показват, че 68% от европейците ще предприемат пътувания в периода октомври 2023 – март 2024 г., което е с 2% по-малко спрямо сравнимия период година по-рано.

В същото време, общо 54% от анкетираните смятат да пътуват няколко пъти в следващите шест месеца, както и да похарчат повече (7 пр. п. повече спрямо 12 месеца по-рано) от 1 500 евро за всяка почивка.

Накъде се насочват европейците?

Франция и Италия са двете най-предпочитани дестинации, според проучването, като към тях ще се насочат 7.4 и 7% от анкетираните.  Испания и Германия ще привлекат 6.8 и 5.7 на сто от туристите, докато към Гърция ще се насочат 4.4 процента.

В топ 10 на най-предпочитаните дестинации в следващите шест месеца влизат още Австрия, Хърватия, Чехия, Португалия и Великобритания. Най-голям процент от анкетираните в Испания и Италия отговарят, че възнамеряват да почиват в следващите шест месеца (75%), докато във Великобритания и Полша този дял е 73 на сто.