Събития

Зарица Динкова: България ще допринесе за сигурността на Шенген

   
Зарица Динкова: България ще допринесе за сигурността на Шенген

България е доверен и надежден партньор, който може да допринесе за укрепване на сигурността на Шенгенското пространство и Европа. Това заяви министър Зарица Динкова по време на срещата си с Хюберт Гамбс - генерален директор на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на ЕК. Двустранната среща се проведе след Неформалната среща на министрите на туризма на ЕС в Палма де Майорка.

"Улесняването на визовия режим и приемането на България в Шенген ще донесат значителни икономически, социални и културни ползи и ще стимулират пътуванията и туристическия сектор. Разчитаме на вашата подкрепа, за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство.", заяви министър Зарица Динкова.

"Европейското семейство има нужда от силно правителство в България. Уверени сме, че ротационното правителство ще донесе необходимата стабилност, защото страната ви е ключова за сигурността на границите на съюза и то във време на военни конфликти в Украйна и Израел", подчерта от своя страна Хюберт Гамбс.

По време на разговора бяха обсъдени и основните предизвикателства, пред които е изправен туристическиятсектор в България. Сред водещите беше посочено изтичането на висококвалифицирани кадри извън страната, предимно заради по-високото заплащане. 

По данни на Министерството на образованието едва 20% от завършилите в сферата на туризма работят в сектора, отбеляза министър Динкова. "Аз и екипът ми полагаме сериозни усилия да променим тази тенденция, за да можем да спрем загубата на ресурс от обучени хора.", допълни тя. За да се случи това, са необходими редица мерки, включително и адаптиране на учебните програми, работната среда и условия, за които страната ни разчита на експертна помощ и от европейските ни партньори.