Анализи Новини

Турция с рекордни приходи от туризъм

   
Турция с рекордни приходи от туризъм

Приходите от туризъм в Турция скочиха до рекордните 20,23 млрд. щатски долара през третото тримесечие на 2023 г., отбелязвайки увеличение на годишна база с 13,1% спрямо приходи за 17,88 млрд. долара през същия период на миналата година, показват данни на официалната турска статистика.

83,5% от тези рекордни приходи бяха генерирани от международни туристи, докато 16,5% от турски граждани, пребиваващи в чужбина.

Броят на посетителите в Турция също отбеляза стабилен ръст от 6,8% през третото тримесечие, възлизайки на общо 22,43 милиона души, като средните разходи на турист се повишиха с 5,9% до 902 долара.

Разходите за спорт, образование и културни дейности пък нараснаха с 33,3%, докато разходите за настаняване отбелязаха увеличение от 26,1%. Освен това разходите за храна и напитки са се увеличили с 24,6%.

За разлика от тях разходите за туристически услуги са намалели с 1,6%.

За първите девет месеца на годината (януари-септември) приходите от туризъм пък са нараснали с 20,1% до 42,0 млрд. долара.

Междувременно търговският дефицит на Турция се сви през септември до най-ниското ниво от две години насам, което представлява първа индикация за това как опитите на новото правителство да намали вноса дават своите плодове.

Търговският дефицит намаля почти наполовина през септември спрямо предходната година, достигайки 5 млрд. долара - най-ниското ниво на дефицита от октомври 2021 г., според Турския статистически институт. Намаляването на дефицита се дължи на спад на вноса с 15%, докато износът се сви с едва 0,5 на сто.

Новият екип за икономическо управление на Турция заяви, че един от основните му приоритети е охлаждането на горещото потребителско търсене, което повишава вноса. Данните, публикувани във вторник, подчертават как новите мерки, включително повишаването на лихвените проценти и данъците, започват да оказва своето влияние.