Анализи Новини

Българският лекарски съюз: Разширява се лекарствения туризъм към съседни държави

   
Българският лекарски съюз: Разширява се лекарствения туризъм към съседни държави

Забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца е закъсняла мярка. Това заяви пред БНТ Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Не се търси причината за недостига на медикаменти, по думите му. В България се разширява лекарствения туризъм към съседни държави, предупреди Брънзалов. Също така фирми доставяли лекарства по домовете, без да е ясно откъде ги вземат и кой ги е изписал.

Припомняме, вчера Министерството на здравеопазването предприе мерки по зачестилите сигнали за липса на медикаментите по аптеките и забрани износа на инсулиновите лекарства.

Заместник-председателят на БЛС обаче не е съгласен и с констатацията на МЗ, че след въвеждането на електронните рецепти е намаляла употребата на антибиотици. 70% от лекарите не могат да издават електронни рецепти. Затова БЛС иска временно да се върне бялата рецепта.

Въпреки това съсловната организация иска дигитализацията. Вариантът на е-рецептите има проблем. Затова БЛС иска оставката на заместник-министъра на здравеопазването Илко Гетов. Очевидно той не се справял с работата си.